Dieren en warm weer

Inmiddels hebben we de eerste zomerse dagen alweer achter de rug. Hierbij helaas ook de jaarlijks terugkerende incidenten met oververhitte dieren. Helaas was het deze keer één van onze patiënten. Toby, een Jack Russel Terrier, zo’n blij ei dat altijd mee wil, was afgelopen week mee een ijsje halen.
Voor wat voor reden dan ook liep het halen van het ijsje iets uit en Toby maar wachten in de auto. Na een uurtje kwam de nietsvermoedende eigenaar terug met de restanten van een groot chocolade ijsje nog op z’n shirt. Normaliter staat Toby al te springen in de auto als de eigenaar er aan komt maar nu niet.
Hijgend ligt hij op de achterbank en heeft geen interesse in wat dan ook.

‘In lichte paniek belde de eigenaar naar de praktijk en kon direct komen’ 

In lichte paniek belde de eigenaar naar de praktijk en kon direct komen. Na een kort aantal vragen en het onderzoeken van Toby ontstond als snel het vermoeden van oververhitting.
Hiervoor hebben we direct de behandeling ingezet, bloed afgenomen en de temperatuur verlaagt naar normaal. Bij het controlebezoek de volgende dag bleek Toby alweer zo goed als de oude.
De eigenaar was zich ook rot geschrokken en had direct een koelmat en drinkbak voor in de auto besteld. Bij het volgende ijsje mag Toby gewoon mee.

‘De oren van een kat zijn hier erg gevoelig voor’

Een ander jaarlijks terugkerend probleem, net als bij ons, is verbranding door de zon.
Ondanks dat een groot aantal van onze (huis)dieren een isolerende vacht hebben om het meeste directe zonlicht op de huid te voorkomen kan het toch een probleem zijn.
Tijdens het reguliere spreekuur kwam Blue, een hagelwitte sierlijke kater op het spreekuur. Sinds gister had hij plots enorm rode oren en de eigenaar mocht Blue ook niet meer aaien over z’n kop.
Bij navraag had Blue de vorige dag heerlijk in de zon liggen slapen. Dit gaf mijn collega de verdenking van zonnebrand.
Met name de oren van een kat zijn hier erg gevoelig voor. In extreme gevallen kan hier dan ook, onder meer ten gevolge van verbranding door zonlicht, huidkanker ontstaan.
In het geval van Blue bleek een pijnstiller voldoende en een tube dierenzonnebrand-crème voor de volgende zonnige dag.

Helaas hebben deze twee gevallen ook een moraal.
Let in de zomer op voldoende verkoeling, goed drinken en goed smeren.
Niet alleen bij uw huisdier, maar vergeet uzelf ook niet!
En mocht u een hond in een hete auto zien zonder eigenaar, bel de politie. Een oververhitting kan ernstige consequenties hebben voor een dier.

Prettige zomer!

Jetse Bakker,

Mediscent

Column Mediscent - Jetse Bakker

Meer berichten