Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)

‘Meer leerlingen aan het lezen krijgen’

Onderwijs

Meer leerlingen aan het lezen krijgen. Dat is de insteek bij het bezoek van twee Twentse schrijvers aan College Zuid in het kader van Boekenweek 2024. Het werd een thuiswedstrijd voor Marco Krijnsen en Eddy van der Ley.

Enschede -  Werkelijkheid en fictie lopen door elkaar in de Boekenweek 2024. Op Het Stedelijk, College Zuid in Enschede waren verschillende auteurs uit deze regio te gast. Op dinsdag 19 maart bracht de Hengelose journalist, schrijver en historicus Marco Krijnsen een bezoek aan College Zuid. Op woensdag 20 maart kwam ook schrijver, journalist en presentator Eddy van der Ley langs op zijn oude middelbare school.

Docent Nederlands Willemijn Zwart is de initiator van deze gastsprekers op school. “Teksten leren schrijven op basis van de reguliere lesmethode vormt een goede basis, maar taal gaat pas echt leven als je ziet hoe ervaren schrijvers, auteurs en journalisten te werk gaan: het sprankelende enthousiasme van Marco Krijnsen bijvoorbeeld, als hij vertelt over de verschillende soorten teksten die hij schrijft, dat kan ik als docent Nederlands nooit evenaren. Daarom ben ik zo ontzettend blij dat er keer op keer weer taalprofessionals zijn die tijd vrij willen maken om een nieuwe generatie Twents talent te voeden.’’

Centraal in de gastlessen staan de boeken ‘Jatti. Moord in het Paradiso van het Oosten’ en ‘Heldendaad in de Sahara’. Beide boeken vertellen waargebeurde verhalen, die zich grotendeels in Twente afgespeeld hebben. En in beide boeken voeren de auteurs zichzelf ook als personage op, als onderzoekende journalist die de onderste steen boven wil krijgen. “Leerlingen zijn meteen gegrepen door dit soort heftige, waargebeurde én nabije verhalen. Deze boeken zijn gelijk betekenisvol voor leerlingen en passen daarom goed bij de Boekenweek’, aldus Zwart. “Eddy van der Ley, maar ook Marcel Kuiper en Peter Teggelaar, de hoofdpersoon van Heldendaad in de Sahara, zaten in de jaren ’80 allemaal op school op Scholengemeenschap Zuid, het huidige College Zuid. Dat maakt het voor Eddy en Marcel extra bijzonder om juist hier op school over hun in de Sahara overleden jeugdvriend Peter Tiggelaar te vertellen.’’

Naast gastlessen organiseerde Zuid voor elke gastdocent ook een ‘meet & greet’-moment op het studieplein, in een van de reguliere pauzes. Zo kregen leerlingen van alle klassen de kans persoonlijk kennis te maken met de uitgenodigde gastdocenten. Bijvoorbeeld Jocel Flemming uit 5H maakte hier graag gebruik van. “Ik ga zelf volgend jaar journalistiek studeren in Zwolle. Van zulke ervaren journalisten en schrijvers kan ik veel leren!”

Is het toeval dat de gastsprekers deze Boekenweek allemaal uit Twente komen? “Niet helemaal’’, legt Zwart uit. “Marcel Kuiper, een van de genoemde oud-leerlingen van College Zuid uit de vriendengroep van Eddy van der Ley, is de opa van Jocel Flemming uit 5H. Dat maakte de uitnodiging zeker een stuk makkelijker.” Ook Marco Krijnsen zat al in het netwerk van de school.

Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 19 uur geleden
Monofoon is bij Sonnevanck ontwikkeld.
Sonnevanck en Oyfo brengen Monofoon 22 uur geleden
Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 26 apr, 08:54
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21