De Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland, is ongekend populair dit jaar.
De Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland, is ongekend populair dit jaar.

Record aantal deelnemers en top-veld bij Enschede Marathon

Sport

De Enschede Marathon van zondag 21 april 2024 telt een record aantal deelnemers, dat is nu al zeker. De halve marathon is zelfs uitverkocht. Het deelnemersveld is volgens de organisatie ‘top’.

Enschede - Sandra Melief, directeur Enschede Marathon, is blij met de vele inschrijvingen. “Daar zijn we natuurlijk superblij mee. Het betekent dat alle keuzes die we de afgelopen jaren hebben gemaakt, heel goed zijn ontvangen.”

Bernard Kipyego
Op de hele marathon is gezorgd voor een top-veld. Er wordt ingezet op verbetering van het parcoursrecord van 2.07.20, in 2011 gelopen door de Oegandees Stephen Kiprotich. Voor een aantal atleten is het van belang om te proberen onder de internationale limieteis (2.08.10) voor de Olympische marathon van Parijs te finishen. Er zijn in totaal op dit moment achttien snelle mannen gecontracteerd. Lijstaanvoerder en titelverdediger is Bernard Kipyego, die vorig jaar in 2.09.15 naar de winst liep in Enschede. Deze Keniaanse toploper heeft een persoonlijk record van 2.06.19, waarmee hij in 2015 de Amsterdam marathon won. Een andere kanshebber is de Ethiopiër Yitayal Zerihun (31), met een pr van 2.06.21 (2020 Dubai). Er mag ook veel worden verwacht van Masresha Bere (26). De Ethiopiër liep in 2022 in Hamburg met een toptijd van 2.06.44 naar een zesde plaats. Daarnaast doen er diverse outsiders mee, zoals de Keniaan Wilfred Kimitei die met 2.07.22 in 2023 in Sevilla een nieuw persoonlijk record vestigde.

Olympische limiet
Bij de dames zijn er tien dames gecontracteerd van wie een aantal heeft aangegeven als doel te hebben om onder de limiettijd voor de Olympische marathon (2.26.50) te lopen.

Uiteraard heeft Enschede Marathon de nodige maatregelen genomen om alles op zondag 21 april in goede banen te leiden. “We hebben de organisatie conform de deelnemersaantallen opgeschaald”, legt Melief uit. “Want zoveel deelname heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de logistiek op het parcours en rond de start en finish, voor de bezetting van het inschrijfbureau en voor de hulpdiensten. Maar dat verloopt allemaal prima, we krijgen op alle fronten volop medewerking.”

Vast team
De verkeersregelaars zijn opgeleid door Enschede Marathon. Melief: ‘’Dat betekent dat we kunnen beschikken over een vast team van goed opgeleide en gemotiveerde verkeersregelaars, die er met elkaar voor zorgen dat het evenement soepel en veilig kan verlopen.”

Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 23 uur geleden
De film Club Zero draait in Concordia.
Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia 30 apr, 17:45
Afbeelding
Hond met nierfalen 30 apr, 15:46
Vijf dagen Rumoer. (Foto: Ineke Oostveen)
Jeugdtheaterfestival Rumoer duurt vijf dagen 30 apr, 14:43
Afbeelding
De mening van Enschede: Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie? 30 apr, 13:26
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 30 apr, 07:11
Vogels kijken op het Stroink. (Foto: Jacob van der Weele)
Excursie op Landgoed Stroink 29 apr, 14:52
Het Volkspark bestaat 150 jaar.
Het Volkspark viert op donderdag 2 mei het 150-jarig jubileum 29 apr, 14:16