Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport?

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Het Nederlandse Ministerie van Defensie overweegt om van Vliegbasis Twenthe een locatie te maken voor het testen en mogelijk stationeren van drones. Dit idee maakt deel uit van bredere plannen om de capaciteiten op het gebied van onbemande vliegtuigen binnen de Nederlandse krijgsmacht te vergroten.

Vliegbasis Twenthe, dat eerder werd gebruikt als een militair vliegveld maar in 2008 werd gesloten, wordt gezien als een geschikte locatie voor deze activiteiten vanwege de bestaande infrastructuur en de geografische ligging. Defensie voert verkennende gesprekken met de Technology Base, het terrein waar Twente Airport onder valt, en overweegt dan ook serieus de luchthaven als toekomstige ‘dronebasis’ aan te wijzen.

Na de sluiting van de vliegbasis in 2007 zijn de gronden en faciliteiten overgedragen aan verschillende particuliere en publieke partijen en wordt gebruikt voor diverse doeleinden zoals evenementen, bedrijfsactiviteiten en recreatie. Tijdelijk worden er nu vluchtelingen opgevangen. De ontwikkeling van een gedeelte van het gebied wordt beheerd door de organisatie ‘Technology Base’, dat richt zich op innovatie en ontwikkeling in verschillende sectoren. Op het voormalige legerplaats Zuidkamp is een woonwijk gerealiseerd.

De overleggende partijen zeggen dat er totaal geen behoefte is het vliegveld weer om te toveren tot een volwaardige vliegbasis! Volgens wettelijk voorschriften is daar ook helemaal geen geluidsruimte voor, bij wijze van spreken ‘twee vluchten met een F35 en de ruimte is op’. Helemaal stil is het op de basis niet, sinds 30 maart 2017 is Twente Airport heropend voor privé-, zweef- en zakenvliegtuigen en wordt het terrein gebruikt door de Twentsche Zweefvlieg Club en de Vliegclub Twente. Tevens wordt het gebruikt voor testvluchten met bemande-, onbemande- en radiografische (model)vliegtuigen. Geregeld landen er grote verkeersvliegtuigen om ontmanteld te worden door een recycling bedrijf. Het vliegveld gebied geeft ook ruimte aan innovatieve bedrijven, zoals de ontwikkelingen van het elektrisch vliegen. Naar verwachting zal dat vervoer met passagiers en vracht in de toekomst en over grotere afstanden toenemen. Dat blijkt nu al, want in april 2023 heeft de luchthaven een intentieverklaring getekend met de luchtvaart maatschappij Fly with Lucy (LUCY). Dit bedrijf wil bijna geruisloos en emissievrij vliegen en vluchten voor particulieren en zakelijke luchtreizigers aanbieden voor betaalbare prijzen. Het Hengelose bedrijf OPRA gaat naast gasturbines ook vliegtuigmotoren bouwen. Dit gaat in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Destinus. Dit bedrijf heeft onlangs OPRA overgenomen. Destinus bouwt voertuigen, hypersonische en supersonische vliegtuigen op waterstof. Ook als Airport Twente geen dronebasis wordt, gaan de ontwikkelingen door!

Bent u daar dan blij mee? Moet het blijven zoals het is? Wat vindt u? Graag uw mening.

Reacties Het Rutbeek

Niet alleen slecht voor het milieu en de omgeving maar ook nog eens gevaarlijk voor iedereen (vooral de kinderen) die in de zomer naar het Rutbeek fietsen. De huidige wegen zijn niet geschikt om zoveel extra verkeer aan te kunnen. Er gaan zeker veel meer ongelukken gebeuren!
Rudy Kessler

Geen windmolens, geen asielzoekers, geen zomerhuisjes...we zijn sterk in tegen stemmen. Intussen mist Enschede/Twente de kans om zich verder te ontwikkelen, op de toekomst gericht, in plaats van overal de hakken in het zand te zetten en daarmee achter te lopen.
Jan ter Haar

Vakantiehuisjes? belachelijk, dan gaan ze maar richting Ommen. Parkeergeld voor fietsen? Dat moet toch anders te versieren zijn.
Gerrit Bokhove

Ik woon in de Helmerhoek en wandel een paar keer per week door dit prachtige deel van Enschede. Een rondje Rutbeek is een gezonde en weldadige activiteit. Je geniet er van de flora en fauna en van de rust. Kenners, waar ik niet toe behoor, zeggen dat vooral in het zuidelijke deel bijzondere dieren, bv dassen, en een bijzonder heidegebied voorkomen. En juist in dit gebied wil de Gemeente Enschede na 30 jaar een bungalowpark ontwikkelen. Ik heb twee bijeenkomsten meegemaakt van de deelraad Enschede-Zuid over dit megalomane plan van de gemeente, de opvattingen van de politieke partijen en vooral de meningen van vertegenwoordigers van bewoners en actiegroepen. De voorstemmers zien een prachtige economische toekomst voor dit park weggelegd want zonder dit park zijn de kosten voor ‘Het Rutbeek’ te hoog. Zoals dat vaak gaat bij plannen worden de inkomsten onrealistisch rooskleurig voorgesteld. De tegenstanders, verstandige politieke partijen, een tiental vertegenwoordigers van bewoners van het gebied die allen natuurbehoud (er worden o.a. een paar duizend bomen gekapt) boven geld laten prevaleren, hopen op gezond verstand van de beslissers. Maar als (een twijfelachtige hoeveelheid) geld gaat regeren, is het gezonde verstand altijd ver weg.
Egbert Muller

In de bouwfase en bij het gebruik van het vakantiepark komt stikstof vrij. Deze stikstof betekent een extra belasting voor de natuur in de nabije omgeving van het beoogde vakantiepark. Behalve particuliere natuurterreinen rondom het Rutbeek betreft het hier ook het Buurserzand. Een Natura 2000 gebied waar de opgave voor de overheid juist luidt om de neerslag van stikstof op kwetsbare flora te verminderen en de algehele situatie van dit Natura 2000 gebied te verbeteren. Naar mijn mening verhoudt dit zich niet met het voornemen om 250 woningen te bouwen en te exploiteren op het natuurlijkste deel van Het Rutbeek.
Paula Rozenburg

Het oorspronkelijke doel van Het Rutbeek is het bieden van een recreatiemogelijkheid voor inwoners van de stad Enschede (en inwoners van omliggende gemeenten). Dit plan zal een derde van het huidige openbaar toegankelijke recreatieterrein opslokken en veranderen in een versteende omgeving. Meer dan 1000 volwassen bomen - grotendeels van 30 jaar of ouder - worden gekapt. Kwetsbare rode lijst fauna wordt vernietigd en zal verdwijnen (o.a. das, levendbarende hagedis, salamander, wielewaal). In het plan wordt 2,5 hectare nieuwe natuur gecreëerd, echter of de genoemde soorten daarmee gered worden? Huidige gebruikers van het park, veelal inwoners van Enschede, zullen moeten inleveren; mountainbikers, tourfietsers, hardlopers, watersporters en (naakt)recreanten zullen worden beperkt in hun recreatieve mogelijkheden. Terwijl de stad Enschede de ambitie heeft qua inwonertal fors te willen groeien in de komende jaren... Wordt dat met dit plan bevorderd?
Chris Eijkholt

Zou erg jammer zijn om daar vakantiehuisjes te bouwen! Er zijn al parken genoeg in heel Twente en de natuur is zo prachtig op Het Rutbeek! Laat het alleen bij dagjesmensen die ervan kunnen genieten! Het wordt dan veel drukker en minder goed voor de natuur! Eeuwig zonde om dat te veranderen!
Ans Heemskerk

“Dit kan toch niet waar zijn?” was het eerste wat ik dacht toen ik hoorde over het bungalowpark-bouwplan op het Rutbeek. Een prachtig stuk natuur, waar veel mensen uit Enschede en omgeving hun rust en ontspanning vinden, wordt verwoest voor het creëren van een bungalowpark? Dat in een tijd waarin de nood aan reguliere woningen groot is. Ga daar alle energie, stikstof ruimte en middelen voor aanwenden en niet voor dit absurde plan. Het karakter van Het Rutbeek wordt te grabbel gegooid en onherstelbaar geschaad. Juist op het meest rustige deel van het Rutbeek zou dit bungalowpark moeten verrijzen; die rust en de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag zal dus verdwijnen. Als wandelaars en fietsers mogen we over het bungalowpark om ons ‘rondje Rutbeek’ te maken, zo wordt nu gesteld, maar ik moet er niet aan denken. Ik pleit voor het voortbestaan van de aanwezige natuur en het huidige karakter van het Rutbeek.
Geja Emsbroek

Ook ik zou het erg jammer vinden. Ze hebben toch al zoveel van de dagjesmensen afgenomen. Overal parkeergeld op, zelfs met de fiets. Nee, het wordt er zeker niet leuker op, het wordt straks alleen nog bij het huis zitten (als daar de zon tenminste komt)
Aly de Vos

Het Rutbeekplan: Een slecht plan uit een te oude doos

Klimaat, stikstof, bewust en groen
Daar moeten nieuwe projecten meer en meer aan doen
Dat is het nieuws in deze tijd en staat in alle kranten
En hoor je overal en van alle kanten
Maar bij onze gemeente staat in stoffige kast al 30 jaar een plannen-doos.
De doos was 10 jaar geleden dicht gedaan, het plan leek loos….
Het Rutbeek recreatie huisjes plan staat erop geschreven
Dat plan deed natuur en ook vele mensen beven
De natuur moest mooi en rustig blijven als Enschedees goede buur!
Het plan gaf te veel overlast, te veel mensen, verkeer, beton en muur.
De plek te klein, natuur te puur, de weg te smal
Het buitengebied verpest, dat leek te mal.
Opeens floepte na lange tijd de doos weer open.
Een Rutbeek recreatiewoning plan, dat is toch wel erg bezopen.
Lieve gemeente ruim die doos toch op,
En zet de natuur niet verder op zijn kop.
Gemeente, alstublieft gebruik uw verstand
En wordt een voorloper: Meer bewust groen ons Twenteland!
Laat spierballen zien en loop voorop in deze tijd
En help de natuur een handje in haar heftige klimaatstrijd
Gedichtje van Ernestine Janzen

Nagekomen reactie Rook jij niet of nog steeds?

Je wilt niet weten hoeveel mensen nog roken. Hier aan de overkant bij ons voor de hoofdingang van het MST liggen wel honderd peuken en allemaal daar binnen de groene band waar dus NIET gerookt mag worden.
Natuurlijk is stoppen met roken helemaal goed. Ik rook zelf nog wel maar houd rekening met mensen die niet (meer) roken. Ik begrijp de mensen niet die een bezoek brengen aan het MST in Enschede, die gewoon binnen de groene band waarbinnen je niet mag roken gewoon staan te roken. Ik woon recht aan de overkant van de hoofdingang en binnen de groene band liggen meer dan honderd peuken. Als ik er wat van zeg, krijg ik een grote mond met van waar bemoei jij je mee. Rekening houden met een ander wordt schijnbaar steeds moeilijker.
Hans Hofte

Afbeelding
Duitse ambassadeur op bezoek 2 mei, 13:13
Afbeelding
Enschede herdenkt en viert 4 en 5 mei 2 mei, 11:53
Afbeelding
Herdenkingsconcert op het StadsCarillon op 4 mei 2 mei, 08:42
Afbeelding
Lintje 1 mei, 16:39
Trainer Joseph Oosting juicht voor Vak P. (Foto: Bas Everhard)
Joseph Oosting langer bij FC Twente 1 mei, 14:58
Blij met de zonneboot. (Foto: Robin Kreuger)
De zonneboot van Solar Boat Twente heet Lumina 1 mei, 10:53
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 1 mei, 08:00
De film Club Zero draait in Concordia.
Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia 30 apr, 17:45