Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Rutbeek

Column

Mooi dat onze wethouder nog een zak met geld heeft gevonden om de oude TET-tram op te laten knappen. Is toch eigenlijk ook een koopje, 60.000 euro voor een tram uit 1900.
De tram reed begin vorige eeuw tussen Enschede en Glanerbrug en gaat volgend jaar, tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van Eanske, opnieuw de weg op, zo is de bedoeling van de restaurateurs van de SHSEL, ofwel Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker. Goed zo, wethouder Jeroen Diepemaat! En goed zo SHSEL!
Maar nu moeten Diepemaat en zijn collega’s in het college van B en W nog even dat gedoe met die windmolens en de provincie oplossen én de dreigende miskleun met die vakantiehuisjes op het Rutbeek. Nou ja, huisjes? Bungalows worden het en een aantal is zo groot dat Haantjes op Terschelling er jaloers op zou worden.
En niet een paar huisjes, nee-hee, 250 huisjes! Tweehonderdvijftig! De burgemeester en zijn wethouders zijn al akkoord. Met dollartekens in de ogen. Maar is het wel zo slim om de natuur bij het Rutbeek voor een groot deel te verkwanselen? De belangenvereniging Behoud Het Rutbeek vindt van niet.
Volgens hun woordvoerder Chris Eijkholt houdt het in dat straks een derde deel van het gebied niet meer bereikbaar is voor recreanten. Een derde Rutbeek naar de knoppen! Hij heeft het over 1200 verkeersbewegingen per dag. ‘De plannen hebben dus impact op mensen die komen zwemmen, wandelen of fietsen’, aldus Eijkholt in de tub. Hij wil een referendum aanvragen om tegelijk met de Europese verkiezingen over de bungalows op het Rutbeek te stemmen. Lijkt me een prima plan. Het referendum is niet bindend, maar als Eanske massaal tegen de huisjes is, dan zullen Diepemaat en consorten daar toch wat mee moeten doen, dacht ik zo.
Eerlijk gezegd ziet deze jongen die huisjes liever niet. Leg ergens in de buurt een camping neer. Maak wat grotwoningen in die skiheuvel. Maar laat de natuur de natuur.

Hans Assink schrijft al sinds 2003 een column in deze krant.

Column Hans Assink

Monofoon is bij Sonnevanck ontwikkeld.
Sonnevanck en Oyfo brengen Monofoon 18 uur geleden
Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst gisteren
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45