De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin. Foto:

Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar…

Column

Eind maart, nog een paar dagen en het is april, dit paasweekend zou je nog mooi in de tuin kunnen doorbrengen en wie weet, ligt er nog ergens een paasei verstopt… Verstopt, want sommige vaste planten zijn nog niet afgeknipt, maar dat kan nu nog mooi.

Alle vaste planten, dus de planten die ieder jaar weer vanaf de grond uitlopen, kunnen tot kort boven de grond worden afgeknipt, pas wel op dat je de jonge uitlopers niet wegknipt. Het afgeknipte materiaal kun je gewoon tussen de planten laten liggen. De nog niet afgeknipte siergrassen, knip je op ongeveer 15cm hoogte af. Tevens is het een mooie tijd om nieuwe vaste plantjes uit te planten of te verplaatsen. Voor de éénjarige zomerbloeiers is het nog te vroeg, wacht daarmee tot mei, want één goede nachtvorst en ze zijn weg. De rozen kunnen ook gesnoeid worden, op het derde oog, dus de derde uitloper van onder af of bij klimrozen kort aan de hoofdtakken.


Ook in de moestuin kun je naar hartenlust zaaien, de komende april maand kan al heel veel gezaaid worden, worteltjes, sla, spinazie, uien, kool, snijbiet, rode biet, noem maar op, maar wacht nog even met de bonen, bonen zijn erg vorstgevoelig, half mei is een beter tijd. De aardappelen kunnen ook gepoot worden, vroeger was dat altijd in de grond, tegenwoordig kan dat ook in zakken of grote bakken, er zijn zelfs speciale bakken te koop waar je aardappelen in kunt kweken, dat kan gewoon thuis of op het balkon. De dahliaknollen kunnen vanaf half april weer de grond in en vanaf die tijd zaai je ook de éénjarige zomerbloeiers. Na een paar dagen zon zal je merken dat alles weer snel uitloopt en over een tijdje kun je weer genieten van een prachtige tuin.


Wim Boers

column Wim Boers

Jan Henk de Groot komt naar Concordia.
'Grunningse laidjes' live op Twentse bodem gezongen 20 uur geleden
Monofoon is bij Sonnevanck ontwikkeld.
Sonnevanck en Oyfo brengen Monofoon 23 uur geleden
Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 26 apr, 08:54
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21