Afbeelding

De cruciale rol van spellen bij ontwikkeling van kinderen

Algemeen

Er is een schat aan onderzoek dat erop wijst dat het spelen van games een integraal onderdeel kan zijn van de ontwikkeling van kinderen. Van jongs af aan is duidelijk hoe belangrijk interactieve ervaringen zijn voor de gezondheid en het welzijn van kinderen - van het opbouwen van vaardigheden als creativiteit of hand-oogcoördinatie tot en met de mentale gesteldheid. Er zijn verschillende soorten; sommige zijn speciaal ontworpen om  kleintjes iets nieuws te leren, terwijl andere puur vermaak bieden zonder enige educatieve waarde (hoewel deze nog steeds een welkome onderbreking kunnen vormen tijdens lange schooltijden). Het spelen van verschillende soorten draagt in grote mate bij tot het verwerven van algemene vaardigheden omdat elke soort bepaalde waardevolle lessen leert zoals strategie vs. tactiek, teamwork.

Grote bijdrage aan ontwikkeling

Games zijn een van de beste manieren om kinderen nieuwe vaardigheden bij te brengen en hen te helpen hun hersenen te ontwikkelen. Spellen bieden een interactieve omgeving waarin spelers kunnen leren terwijl ze plezier maken met andere kinderen, precies op de leeftijd waarop ze het meest ontvankelijk zijn voor leren! Het is belangrijk om spellen verstandig te kiezen als ouder. Eenmaal een te makkelijk of juist te moeilijk spel gekozen, kan leiden tot gebrek aan interesse of verveling. Met net genoeg uitdaging blijven kinderen betrokken zonder zich overweldigd te voelen. Dit is vaak voor ouders en opvoeders al een grote opgave.

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten spelletjes die kinderen kunnen helpen nieuwe dingen te leren, van eenvoudige overeenstemmingsspelletjes tot meer complexe strategiespelletjes. Sommige spelletjes zijn speciaal ontworpen om specifieke vaardigheden aan te leren, zoals tellen of vormen en kleuren, terwijl andere meer algemeen van aard zijn en kunnen helpen bij een verscheidenheid aan vaardigheden. 

Ongeacht kinderen kiezen voor het spelen met Lego stenen of juist rekenspellen willen doen, het is belangrijk om spellen te kiezen die geschikt zijn voor de leeftijd en het niveau van het kind. Vaak wordt hier nog te weinig rekening mee gehouden.

Stimulans voor sociale vaardigheden

Regelmatig spelletjes spelen is een geweldige manier voor kinderen om hun sociale vaardigheden te trainen en te leren hoe ze kunnen samenwerken. Tijdens het spelen gaan kinderen op unieke manieren met andere mensen om, waardoor ze leren om beurten te delen en sociaal interactief te zijn. Het zijn belangrijke lessen die ze thuis, op school en ook later in het dagelijks en zakelijk leven profijt van zullen hebben.

Sommige spellen die perfect zijn voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden zijn coöperatieve spellen, waarbij de spelers moeten samenwerken om te winnen, of competitieve spellen waarbij spelers kunnen leren hoe ze sierlijk met winnen en verliezen kunnen omgaan. Spellen waarbij een rollenspel wordt gespeeld, zijn ook een manier om kinderen te leren over verschillende sociale situaties en hoe ze daar op de juiste manier op moeten reageren. Natuurlijk kan elk spel een gelegenheid zijn om sociale vaardigheden te trainen, als kinderen worden aangemoedigd om op een positieve manier met elkaar om te gaan.

Leren omgaan met situaties

Hoewel vaak bij spellen gedacht wordt aan het zichtbare plezier, zijn het spelen van spellen een manier om bewust of onbewust om te leren gaan met diverse situaties.Spelletjes kunnen kinderen leren helpen hoe ze zich in moeilijke situaties moeten gedragen, doelen moeten stellen en conflicten moeten oplossen als ze later groot zijn, niet alleen op een computerscherm, maar ook daarbuiten. Games geven hen de kans om kritisch te denken, wat hun hele leven van pas zal komen. Daarnaast blijkt spelen keer op keer van onschatbare waarde te zijn voor de ontwikkeling van essentiële eigenschappen zoals samenwerking en fairplay; twee eigenschappen waar de maatschappij veel waarde aan hecht.  Vergelijk via Ekiddies alle speelgoed. 

Spellen vergroten de kans op succes

Het is waar dat het spelen van games je vaardigheden kan bijbrengen om succesvol te zijn in het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die games spelen later meer kans op succes hebben, en het begint allemaal met hun mentale vaardigheden. Spellen leren je kind een goede strategie uit te stippelen, terwijl ze ook de hand-oogcoördinatie verbeteren, wat van cruciaal belang is wanneer je bijvoorbeeld nieuwe taken of situaties op het werk moet uitvoeren. Games helpen niet alleen op academisch gebied, maar veel studies tonen ook aan dat er een verband bestaat tussen de tijd die kinderen op de middelbare school elke dag aan games besteden en hun gemiddelde cijfer. 

Sommige games zijn speciaal ontworpen om te helpen bij academisch succes, zoals wiskunde- of geheugenspelletjes. Ze zijn een geweldige manier om de mentale vaardigheden van kinderen te verbeteren zonder dat ze het zelf door hebben. Veel populaire spellen helpen ook bij het probleemoplossend vermogen. Spellen zoals Minecraft of Civilization vereisen dat spelers kritisch nadenken om verder te komen. Dit is een waardevolle vaardigheid die kan worden vertaald naar real-life scenario’s. Veel ouders en opvoeders denken dat gamen niet goed voor kinderen kan zijn, maar de cijfers liegen er niet om. Games kunnen je levensvaardigheden voor succes bijbrengen.

Grote rol ouders

Er zijn tal van studies die aantonen hoe het spelen van games een positieve bijdrage levert aan het leven van kinderen, van het stimuleren van sociale vaardigheden tot het niveau van fysieke activiteit. Bovendien wegen de voordelen vaak zwaarder dan de nadelen, tijdens het plezier maken steken kinderen onbewust veel vaardigheden op. Daarentegen is er ook veel begrip voor ouders die juist het gamen onder kinderen beperken. Dit komt met name door de steeds hogere cijfers in schermtijd en afname in lichaamsbeweging, welke negatieve gevolgen hebben voor jongeren. Het spelen van spellen begint daarom met een verstandige keuze; ouders moeten zowel gamen op schermen als andere activiteiten aanbieden en stimuleren, zoals buitenspelen in speeltuinen. Wissel het spelen met de Lego auto af met het rondrennen in het park. Zolang dezelfde spelen niet de hele dag door herhaaldelijk uitgevoerd worden, ervaren kinderen enkel de positieve kanten van spellen. Evenwicht is de sleutel om de hersencellen te stimuleren.

Afbeelding
Ontmoetingsbijeenkomsten bij Week Tegen Eenzaamheid 24 sep., 11:37
Afbeelding
Lezing focus stacking 23 sep., 14:49
Afbeelding
Laatste kans om te stemmen 23 sep., 13:50
Afbeelding
Project ukuSingers 23 sep., 11:52
Afbeelding
Gezocht: liedjes voor het Stadscarillon 23 sep., 11:28
Afbeelding
Vaandrig Leppink Groep houdt reünie 22 sep., 12:24
Afbeelding
Noaberdagen' bij Groencentrum Buurse 22 sep., 11:17
Afbeelding
Nieuwe dansgroep Lindy Hop van start in de Tor 21 sep., 12:44