Esther Schopman en Floor Borghuis.
Esther Schopman en Floor Borghuis.

Carillon-plus concert

Algemeen

De Zomer Beiaard Concertserie 2022 op het stadscarillon van Enschede heet ‘Oude’ Meesters en staat in het teken van de vroegere beiaarddocenten van stadsbeiaardier Esther Schopman: Karel Borghuis, Peter Bremer en Frans Haagen. Schopman: “Vandaar de titel. Elke zomermaand - op 5 juni, 3 juli en 7 augustus van 13.00 tot 14.00 uur- is er aandacht voor één van mijn ‘oude’ leermeesters.” 

Enschede - Karel Borghuis -helaas al in 1992 overleden- wordt op 5 juni vertegenwoordigd door zijn dochter en fluitiste Floor Borghuis, begeleid door Esther Schopman op het stadscarillon.

Floor Borghuis

Voor een dochter en kleindochter van een beiaardier zijn klokken heel vertrouwd. Als kind kroop Floor Borghuis al in de speeltrommel van de St. Plechelmus-basiliek om haar vader te helpen bij het versteken en ging ze mee naar beiaardconcerten en -bespelingen, als dirigent leidde ze een stuk voor koperensemble en carillon, als vrijwilliger helpt ze de huidige stadsbeiaardier van Oldenzaal klussen en koffie schenken, maar als fluitist de toren op, dat is nog niet eerder voorgekomen. Floor: “Dus toen Esther Schopman me vroeg voor een carillon-plus concert hoefde ik daar niet lang over na te denken!”

Zelf heeft Floor Borghuis de traditie van opa Toon Borghuis en vader Karel Borghuis niet voortgezet. Wel heeft ze in de periode 1983 tot 1991 schoolmuziek en docerend musicus dwarsfluit gestudeerd aan het Twents conservatorium (nu ArtEZ). Sindsdien is Floor in beide vakgebieden werkzaam als docent bij Kaliber Kunstenschool, Da Capo Dinkelland en Fundament Losser. Ook is ze sinds 2021 cultuurcoach in Losser. Floor: “Esther is oud-leerling van mijn vader. Leuk dus om samen met haar dit concert te geven. Ik ben trouwens met mijn vader op zoveel torens geweest, maar nog nooit eerder in Enschede!”

Karel Borghuis was beiaardier, koordirigent, organist, pianodocent en schoolmusicus. Ruim 25 jaar was Borghuis de inspirerende leraar van diverse generaties studenten en een aantal personeelsleden. Karakteristiek waren zijn uitspraken waarmee hij zijn leerlingen uitleg gaf over de interpretatie van een compositie. Esther Schopman: “Zoals bijvoorbeeld een slotakkoord dat moest klinken ‘als een pluisje!’ en ooit schreef hij op een quatre-mains bewerking van In the mood: ‘Gij zult niet begeren uws naasten noten noch diens rusten!’ toen de leerlingen te weinig rekening hielden met elkaars partij. Borghuis wist je altijd weer op gang te helpen met een paar aanwijzingen.’’

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56