Klokken van Enschede en Oldenzaal bezingen Bach

Algemeen

Enschede - Ook dit jaar klinkt er op zondag 21 maart vanuit vele Nederlandse torens muziek van Johann Sebastian Bach ter ere van zijn 336ste verjaardag. De stadsbeiaardiers van Enschede en Oldenzaal zijn natuurlijk van de partij. Esther Schopman bespeelt zondag om 13.00 uur het StadsCarillon van Enschede en Hylke Banning om 15.00 uur de St. PlechelmusBeiaard van Oldenzaal. Dit jaar geen quatre mains muziek op Happy Bach-dag, maar wel twee afwisselende programma’s met bewerkingen van composities van deze grote meester. Juist op een carillon laat de barokke muziek van Bach zich uitstekend vertolken. Kom luisteren!

Johann Sebastian Bach werd in 1685 in Eisenach (Duitsland) geboren. Wat veel mensen niet weten is dat hij op zeer jonge leeftijd al vioolles kreeg van zijn vader. Helaas werd hij al wees toen hij nog maar 9 jaar oud was. Zijn oudste broer bemerkte het bijzondere muzikale talent van de jonge Bach en leerde hem het kerkorgel te bespelen. Zo kon Bach tijdens zijn leven op veel plaatsen als organist de kost verdienen. Als componist groeide hij uiteindelijk uit tot een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Hij schreef bijvoorbeeld cantates, motetten, missen, orgelwerken, muziek voor orkesten en oratoria zoals de bekende Matthäus-Passion. 

“Geen dag zonder Bach!” 

Bach overleed in 1750 na een beroerte en liet een vrouw en vijf jonge kinderen na. Vreemd genoeg werden van zijn zeer omvangrijke oeuvre in eerste instantie alleen zijn orgel- en klavecimbelwerken nog door een klein aantal liefhebbers gespeeld. Des te opmerkelijker is het dat vandaag de dag zijn muziek in alle landen van de wereld zo geliefd is. Op 21 maart klinkt niet alleen overal in het land beiaardmuziek, maar er worden ook weer tal van online concerten georganiseerd.

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56