In Concordia draait een filmover Cesária Évora.
In Concordia draait een filmover Cesária Évora.

‘Un Petit Frère is een intieme en ontroerende familiekroniek’

Algemeen

Concordia op de Oude Markt heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Un Petit Frère: intieme en ontroerende familiekroniek.

Eind jaren tachtig verhuist de alleenstaande moeder Rose met haar twee jonge zonen van Ivoorkust naar de Parijse buitenwijken. Ze krijgt onderdak bij haar familie, die haar onder druk zet om te trouwen met een gezamenlijke kennis. Un Petit Frère is een intieme en ontroerende familiekroniek die een periode van dertig jaar omspant. Met bedrieglijke eenvoud verschuift het verhaal van de ene naar de andere hoofdrolspeler tijdens verschillende fases van hun leven. Filmmaakster Léonor Serraille baseerde het verhaal van de jongste zoon op de ervaringen van haar eigen echtgenoot.

Cesária Évora: muziekdocu over de Kaapverdiaanse wereldster

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. 

De Prijs van AI: Tegenlicht-docu met panelgesprek

Philofilm sluit dit seizoen af met een exclusieve voorvertoning van de Tegenlicht-documentaire ‘De prijs van AI’. Na de documentaire is er een panelgesprek onder leiding van Andreas Weber, wetenschapshistoricus aan de Universiteit Twente. Achter de creatieve mogelijkheden van ‘articial intelligence’ schuilt een realiteit van extractie en uitbuiting op industriële schaal, met grote gevolgen voor de aarde en de mens.  

Tax Me If You Can: humor en ernst over wereldwijde belastingontduiking

Wat is een belastingparadijs? Hoe pakken degenen die belasting willen ontduiken dat aan? En wat is de omvang van het fenomeen in de wereld? Antwoorden op deze vragen vind je in de nieuwe Franse documentaire Tax Me if You Can van Yannick Kergoat. De middelen om de verdiende miljarden aan de belastingdienst te verhullen, nemen toe. De film stelt vraagtekens bij de houding van multinationals, de onaantastbaarheid van fiscale advocatenkantoren, maar vooral de hypocrisie van politici in hun vermeende strijd tegen belastingparadijzen. Vandaag zijn dat er negentig.

Afbeelding
Twee thuiswedstrijden op rij na zeperd in Waalwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Twentsch Hooratelier viert eerste lustrum met twee open dagen 17 uur geleden
Afbeelding
Solar Boat Twente heeft haar eerste race gevaren 18 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon Eddy van der Ley aan zielsverwant 19 uur geleden
Afbeelding
Wees welkom in de muzikale woordeloze wereld van Lejo gisteren
Afbeelding
De Musical Dinnershow 25 sep., 14:53
Afbeelding
Nieuwe startersgroep Loopgroep Avanti 25 sep., 12:34
Afbeelding
Muziek met Nesjomme in Vestzak 24 sep., 13:47