Fabelmans van Steven Spielberg is te zien in Concordia.
Fabelmans van Steven Spielberg is te zien in Concordia.

Film Fabelmans van Steven Spielberg draait in Concordia

Algemeen

Concordia in Enschede heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Fabelmans: Spielbergs zeer persoonlijke film over jongen die liefde voor film ontdekt

Sammy Fabelman groeit op in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi. Sammy’s vader daarentegen ziet het meer als een hobby. In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Fabelmans is Spielbergs liefdevolle ode aan zijn eigen jeugd en aan zijn liefde voor film. De film is genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder beste film, regie, scenario en actrice.

Mascotte: nieuwe film van Nederlands filmtalent

Jerry woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Op het eerste gezicht is het niet te merken, maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Mascotte is de tweede auteursfilm van filmregisseur Remy van Heugten, die hoge ogen gooide met Gluckauf (vier Gouden Kalveren, waaronder Beste Regie en Beste Film).

La Double Vie de Veronique: klassieker over Poolse vrouw en haar Franse dubbelganger

De Poolse Weronika wordt in het Poolse Krakau geboren op dezelfde dag als haar dubbelganger Véronique in Frankrijk. Ze lijden aan dezelfde hartkwaal en blijken allebei een groot muzikaal talent te hebben. Op het moment dat de één sterft, krijgt de ander een cassettebandje van een mysterieuze onbekende, met aanwijzingen waarmee ze op zoek gaat naar de ander. La Double Vie de Veronique is geregisseerd door de Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski, die grote bekendheid kreeg met de Trois Couleurs-trilogie.

Young Adult – komisch drama, ingeleid en nabesproken door filosoof Sam Henschke

Charlize Theron speelt Mavis Gary, een jeugdboekenschrijfster. Ze is pas gescheiden en keert terug naar haar geboorteplaats waar ze leert om haar verleden opnieuw te bekijken op manieren die ze niet had verwacht. De film is een komisch drama, maar zet de kijker ook aan tot nadenken. Over welke rol het verleden zou moeten spelen in ons huidige zelf: is ons meest authentieke zelf dat wat in onze jeugd is gevormd of is het authentieke zelf dat wat we nu proberen te creëren? Filosoof Sam Henschke bespreekt de thema’s.

Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 3 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 5 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? 9 uur geleden
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24
Afbeelding
Van bultjes naar babyhuid 20 apr, 09:02