Fabelmans van Steven Spielberg is te zien in Concordia.
Fabelmans van Steven Spielberg is te zien in Concordia.

Film Fabelmans van Steven Spielberg draait in Concordia

Algemeen

Concordia in Enschede heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Fabelmans: Spielbergs zeer persoonlijke film over jongen die liefde voor film ontdekt

Sammy Fabelman groeit op in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi. Sammy’s vader daarentegen ziet het meer als een hobby. In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Fabelmans is Spielbergs liefdevolle ode aan zijn eigen jeugd en aan zijn liefde voor film. De film is genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder beste film, regie, scenario en actrice.

Mascotte: nieuwe film van Nederlands filmtalent

Jerry woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Op het eerste gezicht is het niet te merken, maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Mascotte is de tweede auteursfilm van filmregisseur Remy van Heugten, die hoge ogen gooide met Gluckauf (vier Gouden Kalveren, waaronder Beste Regie en Beste Film).

La Double Vie de Veronique: klassieker over Poolse vrouw en haar Franse dubbelganger

De Poolse Weronika wordt in het Poolse Krakau geboren op dezelfde dag als haar dubbelganger Véronique in Frankrijk. Ze lijden aan dezelfde hartkwaal en blijken allebei een groot muzikaal talent te hebben. Op het moment dat de één sterft, krijgt de ander een cassettebandje van een mysterieuze onbekende, met aanwijzingen waarmee ze op zoek gaat naar de ander. La Double Vie de Veronique is geregisseerd door de Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski, die grote bekendheid kreeg met de Trois Couleurs-trilogie.

Young Adult – komisch drama, ingeleid en nabesproken door filosoof Sam Henschke

Charlize Theron speelt Mavis Gary, een jeugdboekenschrijfster. Ze is pas gescheiden en keert terug naar haar geboorteplaats waar ze leert om haar verleden opnieuw te bekijken op manieren die ze niet had verwacht. De film is een komisch drama, maar zet de kijker ook aan tot nadenken. Over welke rol het verleden zou moeten spelen in ons huidige zelf: is ons meest authentieke zelf dat wat in onze jeugd is gevormd of is het authentieke zelf dat wat we nu proberen te creëren? Filosoof Sam Henschke bespreekt de thema’s.

Blij met De Goochelaar.
De Goochelaar gaat naar Di Stephano 22 feb, 12:38
De studenten schieten hun ballen met een machine. (Foto: Gerrit Kosters)
Studenten ontdekken jeu de boules 22 feb, 09:27
Sem Steijn in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Zure thuisnederlaag tegen FC Utrecht 21 feb, 10:31
Laura Wildemann (Teamleider) en Martine Horstman (Cultuurcoördinator).
Erkenning voor Stedelijk Kottenpark 21 feb, 09:41
Fien Maathuis. (Foto: Corine Vaneker)
Fien van Het Zeggelt wint derde voorleeswedstrijd 21 feb, 08:05
Afbeelding
Column: Mopperen op muziek 20 feb, 18:42
Beeld uit de docu Navalny.
Films Rapito en Navalny te zien in Concordia 20 feb, 18:16
Afbeelding
Rust en stilte 20 feb, 15:26