Hans Haveman hoeft niets en mag alles.
Hans Haveman hoeft niets en mag alles. Foto:

Hans: ‘Je hoeft niets en mag alles!’

Algemeen

Hans Haveman (70) is sinds 2018 met pensioen. Het leek alsof zijn collega’s daar meer naar uitkeken, dan hijzelf, want telkens kreeg hij de vraag ‘hoe lang moet je nog?’. 

Enschede - Hans Haveman heeft altijd met plezier gewerkt als ambtenaar, eerst bij het Ministerie van Volksgezondheid en later bij de gemeente Enschede. Met plezier, omdat hij met innovatieve onderwerpen in de zorg en techniek bezig was. Hans is namelijk altijd wel op zoek naar een stuk uitdaging in zijn werk. Ook nu in zijn vrijwilligerswerk.

Het eerste jaar van zijn pensioen heeft hij bewust niets opgepakt. Hij wilde eerst rustig kijken waar je blij van wordt en dingen doen, waar hij voorheen niet aan toekwam, zoals lezen, reizen en lid worden van een jeu de boules vereniging. “Eerst tijd maken voor hobby’s en vandaaruit gekeken naar wat bij me paste als vrijwilligerswerk.’’

Zo kwam hij in contact met Stichting 55+, een organisatie die veel activiteiten voor 55+’ers aanbiedt. Daar is hij nu sinds een half jaar coördinator Sport en Spel. Gesport heeft hij zijn hele leven, vroeger als kind gevoetbald bij Sparta Enschede en recentelijk het 100-jarig bestaan van de club gevierd door allerlei feestelijkheden in 2022 mede te organiseren. Hij vertelt er heel bevlogen over, de club zit in zijn hart, net zoals de Stichting 55+. Vol trots toont hij een folder waarin alle activiteiten van 55+ staan genoemd.

Oorspronkelijk komen Hans en zijn vrouw allebei uit de buurt, uit Enschede en Denekamp. Voor zijn werk bij het ministerie hebben ze 30 jaar in Zoetermeer gewoond. Daar kregen ze drie kinderen. Hans’ vrouw werkte als mantelzorgconsulent in Gouda. Maar door zijn baan in Enschede moest het echtpaar weer verhuizen. “Achteraf gezien hadden we het nooit gedaan.” Nogal een uitspraak. Maar wel begrijpelijk, want het was economische crisis. In 2012 gingen ze weg uit Zoetermeer, in 2017 konden ze pas hun huis verkopen. Ondertussen moesten ze hier duur huren en konden pas hun huidige levensloopbestendige huis kopen, nadat het huis in Zoetermeer verkocht was. Bovendien vond zijn vrouw hier geen nieuwe baan. Dus ook rondkomen van één salaris. “Nu zitten we wel op onze plek en hebben sinds het pensioen van mijn vrouw meer te besteden dan de afgelopen jaren.”
Ze gaan graag naar hun vaste caravan en zijn op zoek naar een kleine caravan om mee te trekken, liefst zes weken achter elkaar, naar warme landen. Gelukkig zijn ze allebei nog mobiel, alhoewel de auto wel veel gebruikt wordt.
De (klein)kinderen wonen namelijk niet in de buurt en zien ze toch regelmatig. Familie en vrienden zijn belangrijk voor ze. In Enschede hebben ze weer een netwerk opgedaan ook via hun vrijwilligerswerk. “Bovendien geeft bezig zijn je een gevoel van zingeving, dat je ertoe doet!” Hans heeft nog een tip voor degenen die binnenkort met pensioen gaan: “Denk na over wat je straks wilt, neem niet teveel hooi op je vork, begin rustig, het zwarte gat hoeft er niet te zijn. Je hoeft niets en mag alles!”

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52