Nivon bestaat 100 jaar en viert dat met tal van activiteiten.
Nivon bestaat 100 jaar en viert dat met tal van activiteiten.

Nivon viert het 100-jarig bestaan

Historie

Nivon natuurvrienden bestaat in 2024 honderd jaar. Dat wordt in Enschede gevierd met een Open dag op zondag 7 april van 10.30 tot 13.30 uur met aansluitend een Open huis in het Nivon natuurvriendenhuis Den Broam in Buurse. ‘’Het doel van de dag is om te laten zien wat het Nivon allemaal doet en kan’’, zegt voorzitter Bert van Ekelen.

Enschede - Bekendheid geven en mensen uitnodigen om een kijkje te komen nemen. Dat is het doel van de Open dag in Enschede en het open huis in Buurse. “Het plan is om zondag 7 april te laten zien wat het Nivon allemaal in huis heeft, welke activiteiten er zijn en wat je er kunt doen en leren’’, zegt Bert van Ekelen.
De ontvangst is met koffie en thee en iets lekkers. Cursusleiders zijn aanwezig voor gesprekken, demo’s en een videopresentatie en om voorlichting te geven over de lezingen en over Nivon-activiteiten als de NIVON-huizen, - reizen, -wandelingen en -tochten, NIVON Jong, NIVON kampen en meer.
Om 12.00 uur wordt een boom geplant in de nieuw ingerichte tuin op het plein in verband met het jubileum. Om 12.15 uur volgt de presentatie van het schilderij van Den Broam van Marianne Neijhuis.

Het Nivon-gebouw aan de Dotterbloemstraat wordt gekoppeld aan Den Broam in Buurse middels een fiets-, auto- en/of buurtbusverbinding. “Na 12.15 uur kunnen fietsers aan de hand van een fietsroutebeschrijving (verkrijgbaar bij de ingang) individueel of in kleine groepen fietsen naar het Natuurvriendenhuis Den Broam aan de Alsteedseweg’’, aldus Van Ekelen. “Bij aankomst ontvangt u na inlevering van de routebeschrijving een gratis pannenkoek.’’

Op het terrein is voor (klein-)kinderen een kindercircus aanwezig. “Ook kunt u deelnemen aan rondleidingen door het huis en de twee boomhutten, het buiten sanitair gebouw en de buitenkeuken bekijken. Kinderen kunnen zich uitleven in het klimbos en samen met ouders/verzorgers lopen over het ‘Janna pad’.’’
Wandelaars die tussen 12.30 en14.00 uur vanuit Enschede naar het natuurvriendenhuis Den Broam willen lopen kunnen dit vroegtijdig melden via info@nivon-enschede.nl of secr.denbroam@nivon.nl. Er wordt zondag 7 april met een personenbusje pendelvervoer geregeld (maximaal 8 personen per rit) die de wandelaars net buiten de bebouwde kom van Enschede brengt, waarna onder leiding van een gids nog ongeveer 8 kilometer moet worden gewandeld. Die route voert door het grensgebied en natuurgebied ‘t Witte veen. Het vertrek van een groepje wandelaars vanaf het Nivoncentrum is rond 12.35 uur gepland. Aanmelden moet voor dinsdag 2 april. Het vervoer terug is mogelijk per personenbusje of privé auto’s. Van Ekelen: “Dit is ter plekke te regelen met de aanwezige chauffeurs. Uiteraard kunt u als groep terugwandelen naar Enschede. Het is de bedoeling dat we met privéauto’s vervoer aanbieden. Zo kan iemand, die graag zowel in het Nivoncentrum aanwezig wil zijn én ook bij Den Broam wil zijn, daar komen. Het bestuur organiseert vervoer per auto’s en bovengenoemd personenbusje. Mensen die over eigen vervoer beschikken en mensen tussen 12.45 en 13.15 uur willen vervoeren tussen het Nivoncentrum en Den Broam kunnen dit kenbaar maken door een email aan info@nivon-enschede.nl of secr.denbroam@nivon.nl.’’

De fietstocht naar Den Broam vertrekt tussen 12.15 en 13.30 uur. De route is ongeveer 13,5 kilometer. De routebeschrijving is gratis bij het Nivoncentrum verkrijgbaar. Aanmelden via info@nivon-enschede.nl. “Geef daarin aan met hoeveel personen u Den Broam wilt fietsen’’, aldus Van Ekelen.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 7 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 23 uur geleden
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest gisteren
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus gisteren
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20