<p>Groenonderhoud staat hoog in het vaandel bij Nivon.</p>

Groenonderhoud staat hoog in het vaandel bij Nivon.

(Foto: )

‘Nivon is een open, groene vereniging’

“We bestaan al bijna 100 jaar, toch kennen weinig Tukkers het Nivon”; dat is een constatering bij monde van Bert van Eekelen, voorzitter Nivon natuurvrienden Enschede. “Maar we willen daar verandering in brengen. Nivon is een open vereniging waarin mensen, ruim 24000, met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk en groen is.”

Enschede - Nivon bestaat sinds 1924. Eerst onder de naam IvAO en later als het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort tot Nivon). Waar het destijds werd opgezet ter vereniging van arbeiders en voor ontwikkeling en ontmoeting met de natuur, is het nog steeds een verenigende organisatie.

Niet alleen in Nederland maar in heel Europa verenigen natuurvrienden om zich te ontwikkelen, te ontmoeten en dichter bij de natuur te komen.

Nivon Enschede heeft een eigen gebouw. Daar komen wekelijks ruim 200 mensen. Ze doen mee aan activiteiten zoals yoga, tekenen en schilderen, internationale dans en beweging, tafeltennis en taalcursussen. Docenten zijn enthousiast en geven wekelijks les aan kleine groepen. Wandelaars komen ook aan hun trekken. Wekelijks lopen op dinsdagmiddag, donderdag- en vrijdagochtend mensen in groepsverband door de natuur, omgeving van Enschede. Je kunt ook meedenken over duurzaamheid of over het sociale gedachtengoed en wat wij daarmee doen.

Verder zijn er door het hele land zowel Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW zoals het Pieterpad/Noaberpad) als streekpaden en organiseert Nivon tal van activiteiten.

Nivon heeft in Nederland dertien natuurvriendenhuizen, zeven huisjes en zeven kampeerterreinen. Bij het Nivon overnacht je betaalbaar midden in de natuur bij natuurvriendenhuizen, op kampeerterreinen en in huisjes. Door heel Nederland vind je accommodaties geschikt voor alleenreizenden, stellen, gezinnen, kleine en grote groepen. Vrijwilligers beheren de accommodaties en samen met de gasten zorgen zij voor een uniek verblijf. Iedere zomer zijn er Sociale Groepsvakanties. Die zijn bedoeld voor mensen met een minimum inkomen, al dan niet met kinderen in de basisschoolleeftijd. Hieronder vallen ook gezinnen/ statushouders uit AZC’s. Vrijwilligers zorgen voor een gevarieerd programma: samen kampvuur maken, hutten bouwen, koken en eten, sporten, een Bonte Avond, tekenen of andere creatieve activiteiten. De ene locatie leent zich voor een dag aan het strand, de andere voor een huifkarrit over de heide of een speurtocht door het bos. Ook organiseert het Nivon werkgroepen reizen zoals Spring Reizen, JUMP Zomerkampen, Nivon Watersport en Trefvakanties.

Voor iedereen tussen de 15 en 30 jaar organiseert Nivon Jong adembenemende activiteiten. Van een wintersportvakantie met leeftijdsgenoten tot een “outdoor movie night” middenin de bossen. Ga een keer kijken bij Nivon aan de Dotterbloemstraat 120. Check de website nivon.nl.

door Nivon

Meer berichten