Lucas Hamming speelt Judas in Jesus Christ Superstar.
Lucas Hamming speelt Judas in Jesus Christ Superstar. Foto:

‘Jesus Christ Superstar is écht topsport’

Cultuur

De enige achterstand die hij had op de rest van de cast, was dat hij zich niet optimaal kon voorbereiden op zijn rol. In november 2023 werd Lucas Hamming gebeld met de vraag of hij Judas wilde spelen in de veelgeprezen rockmusical Jesus Christ Superstar. Daarmee nam hij de rol over van Freek Bartels, die op dat moment kampte met burn-out klachten. De musical is van 1 tot en met 5 mei te zien in het Wilminktheater in Enschede.

Enschede - Het grote publiek kent hem vooral als zanger en liedjesschrijver. Toch is acteren niet nieuw voor Lucas Hamming. In zijn tienerjaren speelde hij in de film Lover or loser en in 2018 maakte hij zijn musicaldebuut in All Stars.
De rol van Judas is hem ook niet vreemd. In 2019 was Hamming in deze hoedanigheid te zien in het indrukwekkende televisiespektakel The Passion.
Dat alles gecombineerd met het feit dat hij niet echt in het ‘hokje’ past van musicalacteur, maakt dat hij de rol van Judas in Jesus Christ Superstar heeft gekregen, denkt Hamming. “En omdat mijn geluid ook heel anders klinkt dan dat van Jeangu Macrooy, hebben we nu een mooi palet aan verschillende sounds te pakken.’’

Toen Hamming in november 2023 werd gebeld met de vraag of hij de rol van Bartels wilde overnemen, waren de repetities van Jesus Christ Superstar al in volle gang. “Waar de rest een half jaar de tijd had om zich voor te bereiden, was ik in het begin heel erg zoekende”, vertelt Hamming. “Ik doe veel vanuit een soort impuls. Ik leer mijn tekst, zoek uit wat Judas probeert te zeggen en daarna ga ik spelen. Vervolgens kijk ik waar mijn impulsen uitkomen en waar mijn intuïtie me brengt. Aan de hand van de regie van Ivo zijn we dat nu nog wat aan het bijschaven. Van hem kreeg ik hele duidelijke richtlijnen en kaders, erg fijn.”

Omdat Hamming in het begin veel druk ervaarde, stond hij vrij gespannen op het podium. “Nu is dat minder en ben ik pas écht lekker aan het spelen. Maar nog steeds kijk ik elke avond naar hoe ik het anders kan doen. Hoe kan ik de intensiteit van een scéne nóg beter neerzetten?” Hij noemt Judas een moeilijke vocale rol. Het is heel hoog en heel snel, dus ik heb ook veel zangles gevolgd. Nu ben ik aan het uitvogelen hoe ik mijn stem zo efficiënt mogelijk kan gebruiken. Je staat er toch zes avonden in de week, wat ook nieuw voor mij is.”

Spelen in zo’n grote productie is topsport. Elke dag start met een warming up, zowel vocaal als fysiek, zegt Hamming. “Ik eet nu ook een stuk gezonder en probeer genoeg te slapen. In die zin leef je inderdaad echt als een topsporter.” Dat is soms ook saai, lacht hij. “Ik zie momenteel heel weinig vrienden, maar ik vind dit hele proces heel cool en ik leer ontzettend veel bij.”

Wat het verschil is tussen de Judas die hij in The Passion speelde en de Judas uit Jesus Christ Superstar? “De opzet is sowieso anders. In The Passion moet je het doen met bestaande Nederlandse liedjes, terwijl ik nu in een rockopera speel. Het verhaal wordt verteld met muziek. In The Passion speelde ik ook een boze Judas, en nu meer een bezorgde. Een Judas die ervoor moet zorgen dat de missie die hij en Jezus hebben – opkomen voor de armen – nog steeds wordt uitgevoerd.”
In combinatie met de clash die hij heeft met Jezus, zijn beste vriend, vindt Hamming die innerlijke tweestrijd het mooiste onderdeel van zijn rol. “Het gevecht dat Judas dus met zichzelf heeft.”

Na twee maanden spelen in Theater DeLaMar in Amsterdam is het hele gezelschap nu begonnen aan een tour door Nederland. “Ook heel leuk”, zegt Hamming. “Een nieuw theater is altijd weer even schakelen en wennen. Jesus Christ Superstar is natuurlijk een doorgecomponeerde voorstelling waarin we de hele tijd zingen, en dan is het geluid natuurlijk cruciaal. Dat is in ieder theater weer anders, dus daar moet je op anticiperen. Maar dat is leuk, het houdt de boel fris en scherp.”

Begin mei schittert de cast van Jesus Christ Superstar vijf dagen lang op het podium van het Wilminktheater in Enschede.
Het is niet de eerste keer dat Hamming deze kant opkomt. “Twente is altijd leuk om naartoe te gaan”, vindt hij. “Mooie mensen, gezellige sfeer, ik kijk ernaar uit.”

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 7 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 23 uur geleden
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest gisteren
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus gisteren
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20