Solar Team Twente bereidt zich voor op Australië.
Solar Team Twente bereidt zich voor op Australië.

Leermoment voor Solar Team Twente

Algemeen

De 24-uurs race voor zonneauto’s in Zolder in België was een grote uitdaging voor het nieuwe team van Solar Team Twente. Het studententeam nam deel met de zonneauto’s RED Horizon en RED E. Het draaide uit op ‘een groot leermoment’, aldus manager Wouter Koning.

Enschede - Zonneauto RED E leek op weg naar de overwinning, maar door een technisch probleem was het vlak voor de finish ‘einde race’. Ook de RED Horizon heeft een lange tijd stil moeten staan, waardoor een topklassering al snel onhaalbaar bleek. Het team uit Aken ging er met de overwinning vandoor. Solar Team Twente eindigde uiteindelijk op plek 4 en 8.

Een nieuwe delegatie van 21 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente is twee weken geleden begonnen aan hun avontuur. Het team werkt toe naar de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, waarvoor de 24-uurs race in België op Circuit Zolder een goede generale repetitie is.
De slechte weersomstandigheden en de korte voorbereidingstijd maakte het een enorme opdracht.
Deze omstandigheden creëerden een goede leerschool voor het nieuwe team. Zo kregen ze te maken met veel onvoorzienbare situaties, slechte weersomstandigheden en kon de spanning flink oplopen. “Het was een enorm uitdagende race, maar ik ben erg positief verrast over hoe het team dit aanpakte”, zegt teamleidster Kirsten Bouwman. “Het komende jaar zullen er nog veel meer uitdagingen op ons pad komen, waarvoor deze ervaring een goede basis heeft gelegd.”

Het studententeam werkt een jaar lang aan het ontwerpen en bouwen van een compleet nieuwe innovatieve zonneauto, die de 3000 kilometer lange race door de Australische woestijn zo snel mogelijk moet afleggen. Net als in België bij de iLumen European Solar Challenge op Circuit Zolder is het van groot belang dat het team efficiënt te werk gaat tijdens het wereldkampioenschap volgend jaar. Kirsten Bouwman: “In Australië moeten we vol vertrouwen aan de start van de race staan en uitdagingen als deze 24-uurs race brengen het team dichter bij elkaar. Het teamgevoel was erg goed te voelen dit hele weekend, ondanks de uitdagende omstandigheden van de race. Dit geeft het team goede moed en we kijken met z’n allen uit naar het aankomend jaar en de race in Australië!”

Het nieuwe Solar Team Twente staat in het teken van het zogenoemde ‘Challenge Based Learning’.
De 21 studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië, die op 20 oktober 2023 van start gaat. Wouter Koning: ‘’Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van partners en is nog opzoek naar bedrijven die het project willen ondersteunen.’’

!
Afbeelding
Ten Tusscher ATB Tocht heeft twee afstanden 30 nov, 13:14
Afbeelding
De Kop 30 nov, 10:03
Afbeelding
Films Plus que Jamais en Bones and All draaien in Concordia 29 nov, 20:16
Afbeelding
JPT is blij met het Pietvanentoernooi 29 nov, 15:18
Afbeelding
Culinair genieten op 70 meter: spaaractie van Jumbo De Melkhal 29 nov, 14:55
Afbeelding
Stichting 55+ houdt een succesvolle open dag 29 nov, 14:53
Afbeelding
FC Twente Vrouwen zet Ajax opzij 29 nov, 14:16
Afbeelding
Milo 29 nov, 13:59