<p>Solar Team Twente is in Marokko om zich voor te bereiden op de Solar Challenge Marocco..&nbsp;</p>

Solar Team Twente is in Marokko om zich voor te bereiden op de Solar Challenge Marocco.. 

(Foto: )

Solar Team Twente is er klaar voor

Zonneauto RED Horizon van Solar Team Twente is goed aangekomen in Marokko. Het duurde langer dan het team had gehoopt, maar de studenten kunnen zich nu eindelijk richten op de laatste voorbereidingen voor de Solar Challenge Marocco. 

Enschede - De studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion zwaaiden de auto op 15 september in Enschede uit, waar de auto op de vrachtwagen werd geladen voor de reis naar Casablanca.
Het team staat met de RED Horizon op 25 oktober in Agadir aan de start van de Solar Challenge Morocco. De komende weken worden de laatste testen uitgevoerd om goed voorbereid aan de race te beginnen.
De achttien studenten hebben ruim een jaar gewerkt aan de bouw van de nieuwe zonneauto. Zowel het ontwerp als de productie zijn volledig door het team gedaan.
De studenten werken soms ruim 80 uur per week om alles op tijd af te hebben. meldt teamlid Maurice Jansen. “Het was dus vanzelfsprekend dat het transport van de zonneauto een spannend moment was. Door onvoorziene vertragingen kwam de lading later aan dan verwacht, waardoor er nog wat langer in spanning afgewacht moest worden. Maar het was een fantastisch moment toen de auto aankwam in Marokko! We werden groots onthaald door de teamleden die al in Marokko zaten’’, zegt Jansen die zelf meeging in de vrachtwagen. Verschillende transportbedrijven hebben het team ondersteund om het transport zo goed mogelijk te organiseren.
Het team richt zich de komende weken volledig op de race in Marokko die een alternatief is voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. De zonneauto moet nog enkele testen doorstaan. “We gaan nog een paar testen uitvoeren om te kijken of de auto presteert als verwacht. Ook kijken we hoe de auto en de coureurs reageren op het Marokkaanse klimaat. De resultaten zullen veel invloed hebben op onze strategie voor de race”, vertelt strateeg Judith Tel.
Het team heeft ook nog enkele verkenningstochten gepland. Teamleden, waaronder de coureurs, verkennen dan de route van de race in normale auto’s zodat zij weten wat hen te wachten staat.
De ruim 2.500 kilometer lange race vraagt het uiterste van de zonneauto’s en van de teams, zo is de verwachting. Solar Challenge Morocco wordt een rally van vijf etappes verspreid over vijf dagen, waarin de auto’s alleen gebruik mogen maken van zonne-energie. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de race in Australië. Daar starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. Het Marokko concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Teams uit Groningen, Delft en Leuven nemen ook deel aan de race. “We gaan vol voor de winst”, aldus raceleider Thomas Jansink.

Meer berichten