Afbeelding

Inflatie en personeelstekort: mag jij in 2022 een kerstpakket verwachten?

Algemeen

De stijging van energieprijzen, verhoogde benzinekosten en personeelstekorten: je kunt er in 2022 niet meer omheen. Door de snel stijgende inflatie heerst er angst rondom de toekomst van onze economie. Alles wordt een stuk duurder. Hoe zit dat met de kerstpakketten? We spraken enkele grote leveranciers van kerstpakketten over hun verwachtingen en hoe om te gaan met prijsverhogingen en schaarste van artikelen en personeel.

Economische onzekerheden en het kerstpakket

De laatste piek van coronabesmettingen is achter de rug, maar dat betekent niet dat de kerstpakkettengroothandels niet meer voor grote uitdagingen staan. De stijgende kosten van levensmiddelen, hoge energiekosten, dure benzineprijzen, papierschaarste en personeelstekorten kunnen leiden tot problemen als het aankomt op het bestellen, inpakken en vervoeren van de kerstpakketten in 2022. Kathleen van Kerstpakketten Tip vertelde ons over de uitdagingen waar ze mee te kampen heeft. “Door de stijgende productkosten, productiekosten en leveringskosten zullen de prijzen van kerstpakketten fors stijgen. En wanneer de bestellingen geplaatst zijn, moeten we maar hopen dat alles correct en tijdig arriveert.”

Ook Luke van Kerstpakketten Pro voorziet grote problemen omtrent de kerstpakketten dit jaar. “Wij merken nu al de gevolgen van de stijgende prijzen op producten, hoge kosten van productie en vervoer, de papierschaarste en de personeelstekorten.”

De gevolgen voor kerstpakketten in 2022

Tijdens de kerstborrel krijgen duizenden werknemers van de werkgever een origineel kerstpakket. Het is een geliefde traditie waar we niet graag afscheid van nemen. Vooral na de corona pandemie is deze blijk van waardering vanuit de werkgever belangrijker dan ooit.

Echter lijkt het erop dat de kerstpakketten in 2022 teleurstellend zullen zijn. Eén reden daarvoor is de stijging van de transportkosten, aldus Francis van Kerstpakket Webshop. Door de oorlog in Oekraïne zijn de benzineprijzen fors gestegen. “De kosten van de levering van de kerstpakketten zullen daardoor een stuk hoger zijn dan voorgaande jaren.” Kathleen van Kerstpakketten Tip beaamt dit. “Onze klanten zullen voor hogere leveringskosten komen te staan. Wij doen er uiteraard alles aan om kosten laag te houden, maar wij hebben geen controle over de benzineprijzen.”

Luke van Kerstpakketten Pro waarschuwt zijn klanten nu al voor de gevolgen van de crisis. “Het kerstpakket zal dit jaar helaas duurder worden. Bovendien moeten werkgevers rekening houden met vertragingen bij inpakcentrales en in de verzending van de kerstpakketten. Door personeelstekorten in de logistiek is het nu al erg lastig om de kerstpakketten op tijd in de inpakcentrales te krijgen. En de personeelstekorten bij vervoerders in combinatie met de gewoonlijke kerstdrukte in december zal het moeilijk maken om de kerstpakketten op tijd te kunnen leveren.”

Waarom toch kerstpakketten kopen?

Zou je met al deze tegenslagen als werkgever dit jaar dan wel kerstpakketten willen bestellen? Als het aan de werknemers ligt, is het antwoord uiteraard: ja! Juist nu. Verbinding en waardering zijn termen die nauw verbonden zijn met het kerstpakket, zo vertelt Francis van Kerstpakket Webshop. “Als het personeel geen kerstpakketten krijgt, ontstaat er vaak ontevredenheid en onrust onder de werknemers.” 

Luke van Kerstpakketten Pro ervaart al jaren de positieve effecten die het uitdelen van kerstpakketten hebben binnen een organisatie. “Het geven van kerstpakketten is een jarenlange traditie welke werkgevers de kans biedt om met kerst de werknemers te bedanken voor hun harde werk en inzet van het afgelopen jaar. Het is een manier om vanuit de organisatie waardering te uiten naar het personeel.”

Kerstpakketten PRO biedt dan ook verschillende leuke manieren voor werkgevers om hun werknemers te bedanken. Zo kunnen werkgevers een kerstpakket bestellen die door de kerstpakkettenhandel zelf ontworpen is. Maar werkgevers kunnen ook langskomen in de showroom in Eindhoven om met de producten zelf een kerstpakket te ontwerpen. En met het keuzeconcept kunnen werknemers zelf online kerstpakketten samenstellen aan de hand van een vastgesteld budget.

De werknemers van de kerstpakkettengroothandels die wij spraken, willen werkgevers wel adviseren om het kerstpakket tijdig te bestellen. “Wacht niet te lang met bestellen. Zeker dit jaar is het belangrijk om de kerstpakketten uiterlijk halverwege december op kantoor te hebben.” Met de logistieke problemen waar de kerstpakkettengroothandels mee te kampen hebben, geldt het advies om de kerstpakketten voor oktober te bestellen.

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52