Jannes in Special Tv.
Jannes in Special Tv.

Waarom was Jannes zo ontroerd na het optreden in Special Tv?

Algemeen

‘Waarom was Jannes na de opname zo ontroerd?’ Voor wie het ontgaan is; er is iets speciaals aan de gang. RTV Oost brengt op de zaterdagavond een opzienbarende talkshow in de huiskamer. De Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking komen er aan en in aanloop daarop brengt RTV Oost een talkshow: Special Tv.

door Willie Oosterhuis

Enschede - Special Tv raakt iedereen... ook Jannes... Zelfs als je op voorhand niet houdt van programma’s met verstandelijke beperkte mensen. Hier is geen ontkomen aan, want het gaat helemaal niet om ‘beperking’. Het laat zien wat volwassen mensen wél kunnen met elkaar; namelijk een prachtig informatief amusementsprogramma maken.

Niks bijzonders aan de hand, zou je zeggen. Maar het bijzondere is dat de talkshow ‘Special Tv brengt NEWS’ geproduceerd en gepresenteerd wordt door de ‘Specials’ zelf. En als gesproken wordt over artiesten als gast, dan valt de naam Jannes als eerste.

Dat de ‘Specials’ onder luid gejuich op hem afrennen, is Jannes wel gewend. ‘Maar wat raakt hem dan toch zo?’ ‘Hier is het allemaal begonnen. Het voelt zo vertrouwd. Nu deze speciale mensen juist bij RTV Oost voor hún programma ‘de deure’ openen, lijkt het alsof ik weer thuis kom.’

Maar waarom is Jannes tot tranen toe geroerd? Hij is al jaar en dag de held van Aveleijn, de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Jannes trad al vele malen voor hen op en deelde dan steevast het podium met deze speciale mensen. Maar dit keer was het toch anders.

Jannes wist toen nog niet dat in de talkshow beelden van zijn kroning tot Koning der Piraten en de winst in het Tv-programma Toppers te Paard te zien zouden zijn. De eerste Mega Piratenfestijnen werden ook door RTV Oost uitgezonden.

Het gebeurde achteraf, zonder het scherpe oog van de camera. Talkshowhost Keizer vertelde Jannes dat hij Ome Jan miste. Jannes viel stil. Toen vader Joop druk was in zijn muziekwinkel, was Ome Jan er. De broer van zijn overleden moeder, was de oom, de vriend, de steun in de belangrijke eerste jaren van Jannes’ zangcarrière. Ook hij leeft al lang niet meer. En toen gebeurde het! Special Paul, mooie man met het Syndroom van Down, pakte z’n blokfluit, blies een zelf gecomponeerd melodietje en zei: ‘Voor Ome Jan.’ Jannes zat en keek omhoog in de prachtige kraalogen van Paul, die het verdriet zag. ‘Kom maar, jongen.’, sprak Paul zacht. De kleine Paul nam de grote Jannes vaderlijk in zijn armen. Jannes huilde even... Paul niet.

En dat is het het Special Tv team; de duo’s zijn al weer bezig met de opnames van aflevering 3. Het NEWS-duo zoekt naar de oorsprong van de Special Olympics en de rest zal op de redactievergadering bepaald worden.

De gasten zijn dan: Volkspopzanger Vinzzent en 9-voudige para-olympiër en handbiker Johan Reekers.

Special Tv elke zaterdag om 17.30 uur en elk volgend uur bij RTV Oost (kijk ook op You Tube)

Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 6 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 8 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? 13 uur geleden
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24
Afbeelding
Van bultjes naar babyhuid 20 apr, 09:02