Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

IJsbaan

Algemeen

Het jaar is nog jong, zeker, maar rare tijden zijn het al wel. De regen valt met bakken uit de hemel en onze grond is nog steeds te droog, zeggen de mensen met een waterhoofd. En dan bedoel ik de deskundigen die kunnen zien of het eb of vloed is in de bodem.
Iets verderop zuidwaarts wordt de bodem onder het klimaat weggeslagen met de ruiming van milieuactivisten in het Duitse Lützerath. Wat het verschil is tussen bruinkool en steenkool vroeg een presentator van een talkshow zich af. En hoe vol de tafel ook was, niemand had het antwoord.
Dan denk ik direct van bruinkool zal wel bruin zijn en steenkool zwart, want vroeger toen het kolenboertje een paar mud kolen kwam brengen - we hadden een grote kolenkit achterthuis, vanwaar het prima cowboy-en-boeven was richting het schoolplein - waren die kolen zwart. Overigens, dat kolenboertje is niet denigrerend bedoeld, het was echt een heel klein mannetje dat met die zware zakken sjouwde. Kan ook zijn dat die zakken heel groot waren. Maar ja, ik heb er geen foto’s van.
Wel zag ik beelden van Lützerath en het geeft natuurlijk te denken dat die dekselse Duitsers gewoon doorgaan met het uit de grond halen van bruinkool.
Ach, het warmt de aarde weer iets verder op en zo midden januari met de thermometer op 3 klinkt dat op de een of andere manier wel lekker; al is het fout.
Intussen is onze ijsbaan bijna voltooid verleden tijd. Als ik het goed begrijp is het per 1 april gebeurd. Directeur Romme heeft al een functie elders meen ik en ook andere technici dreigen te vertrekken omdat het onzeker is of ze kunnen blijven. Het gaat om geld. Hengelo en de rest staan Enschede niet half. Zoiets.
Natuurlijk kost een ijsbaan geld. De schouwburg ook, het zwembad, de bibliotheek, sporthallen, de wegen. Gewoon de knip trekken! Zes ton? Laatst hadden ze nog 801 miljoen over! En elke ‘Hengeloër’ die straks komt schaatsen betaalt wat extra’s.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. En Piet staat voor Passie In Elke Tekst. Zijn boek Kollum is nog steeds te bestellen via assink@home.nl.

Column Hans Assink

Afbeelding
Julika Marijn: In de schaduw van Rembrandt 27 jan, 10:27
Afbeelding
Hans: 'Je hoeft niets en mag alles!' 26 jan, 14:47
Afbeelding
Afzien onderweg naar de elf steden 26 jan, 14:34
Afbeelding
Drie dichters genomineerd om stadsdichter te worden 26 jan, 13:21
Afbeelding
Zen en de ontwikkeling van duurzaam geluk 26 jan, 11:43
Afbeelding
Project de Vrije Ruimte bij De Tubanters succesvol 26 jan, 07:24
Afbeelding
Excentriek 25 jan, 15:38
Afbeelding
Newtonpark van start 25 jan, 14:28