Alex Klaasen: ''Ik vind het al mijn hele leven leuk om te zingen, dansen, acteren en comedy te doen en nu komt dat allemaal samen.'' Foto: Mark Engelen
Alex Klaasen: ''Ik vind het al mijn hele leven leuk om te zingen, dansen, acteren en comedy te doen en nu komt dat allemaal samen.'' Foto: Mark Engelen Foto: MARK ENGELEN

‘Het leukste kerstfeestje van het jaar’

Algemeen

Als je cabaret, musical en comedy in de blender doet, er mistletoe en kerstballen aan toevoegt en het serveert met Alex-Klaasensaus, krijg je Snowponies. Of zoals het AD (vijf sterren) kopte: ‘Misschien wel het leukste kerstfeestje van het jaar’. Klaasen staat op dinsdag 29 november in het Wilminktheater in Enschede.

ENSCHEDE - Na zijn bejubelde en gelauwerde voorstellingen Showponies 1 en 2, had Alex Klaasen (46) zin om zijn tanden in de kerst te zetten. “Eerlijk gezegd komt het ook door corona”, vertelt de theatermaker. “Ik wilde iets maken waar mensen onbezorgd om kunnen lachen. Een kerstshow is sowieso al een feestje. Ik dacht: Dat is waar mensen behoefte aan hebben in deze tijd. Dat je weer voelt: o ja, in het theater kun je lachen en je verwonderen.”

Kerst is een dankbaar thema: iedereen heeft er wel een gevoel bij, zelfs kersthaters. Tegelijkertijd is het een moeilijk onderwerp, want clichés liggen op de loer en alles is al honderd keer gedaan. Dat schrok Klaasen en zijn team niet af. “Ik zie kerst niet als een thema, maar als een feest, een gelegenheid, een gevoel. En dat gevoel is lastig te beschrijven, omdat het voor ieder mens anders is. Ik heb zelf een haat-liefdeverhouding met Kerstmis. Ik hou er heel erg van, krijg er een warm gevoel van. Maar waar dat op gebaseerd is? Toch op de Coca-Colareclame ben ik bang: buiten sneeuw, binnen in de blokhut bij de open haard zitten. Al heb ik dat zelf dus nog nooit gedaan.”


Klaasen gaat verder: “Aan de andere kant vind ik kerst ontzettend irritant, omdat je dan iets ‘moet’. Het moet gezellig zijn, het eten moet lekker zijn... de verwachtingen zijn torenhoog en daardoor de spanningen ook. Het is niet te doen, ha ha. Iedereen denkt altijd: dit wordt dé kerst waar ik al mijn hele leven op hoop. Dat lukt nooit en dan sta je je kerstboom op te ruimen en denk je: misschien wel volgend jaar?”

Klaasen vindt het belangrijk dat Snowponies voor iedereen herkenbaar is, ook voor wie minder dol is op het feest. De Volkskrant schreef: ‘De kerstliefhebber én kersthater kunnen hun hart ophalen’ en gaf de voorstelling vier sterren. “Ik wilde er nadrukkelijk een uitje voor het hele gezin van maken. Met inderdaad voor elk wat wils. Maar het lastige is dat er al zo veel gedaan is, niks is origineel. Aan de andere kant is dat precies wat je vóór hebt op andere voorstellingen: het publiek gaat ervan uit dat je komt met een kerstman en een rendier. We hoeven dat alleen maar in te koppen. Dus ja, bij ons is er ook een rendier, maar dan eentje die gaat vertellen dat hij een transrendier is. Hij ziet er weliswaar uit als een rendier, maar hij voelt zich een alpaca.”


Er zit volgens Klaasen een soap in, die zich afspeelt in de kerststal met Jozef en Maria, waarbij het draait om de vraag: Van wie is Maria nou zwanger? ‘’Er zijn drie afleveringen van. En in het lied ‘Alles wat ik wil voor kerst is een kersthit’ zitten knipogen naar allerlei bekende kerstliedjes. Wat ik vorig jaar merkte tijdens het spelen van Snowponies is dat het publiek zich vaak uitdost in de meest extravagante kersttruien en lampjes meebrengt. Dat was precies mijn idee: een feestje waar het publiek ook aan meedoet.”

Met zijn beide Showponies-voorstellingen creëerde Klaasen min of meer een eigen genre, door de pers ‘moderne revue’ genoemd. “Ik heb jaren rondgeneusd in allerlei genres en daar heb ik uitgepikt wat ik leuk vond en weggelaten wat ik niet leuk vond. Ik heb er de Alex-Klaasen Revue van gebakken. Het zijn komische sketches, idiote én ontroerende liedjes, met een rijke aankleding. Ja, revue, maar in een modern jasje en met een hoger tempo. Het genre past bij me omdat het veelzijdig is en ik het me heel erg eigen kan maken. Ik vind het al mijn hele leven leuk om te zingen, dansen, acteren en comedy te doen en nu komt dat allemaal samen.”


Snowponies werd dit jaar ook genomineerd voor de prestigieuze cabaretprijs Poelifinario. Klaasen was ook al genomineerd voor de eerste Showponies en won hem voor de tweede. Klaasen vindt het heerlijk om zich weer twee maanden onder te dompelen in kerstsfeer. “Misschien is het nog leuk om te vertellen dat ik een heus kerstalbum gemaakt heb? Ik hoop zo dat één van die liedjes, The Greatest Christmas, een nieuwe, Nederlandse kersthit wordt. Daar zijn er niet veel van, dus dat lijkt me echt hartstikke leuk.”

Afbeelding
Twentsch Hooratelier viert eerste lustrum met twee open dagen 17 uur geleden
Afbeelding
Solar Boat Twente heeft haar eerste race gevaren 18 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon Eddy van der Ley aan zielsverwant 18 uur geleden
Afbeelding
Wees welkom in de muzikale woordeloze wereld van Lejo gisteren
Afbeelding
De Musical Dinnershow 25 sep., 14:53
Afbeelding
Nieuwe startersgroep Loopgroep Avanti 25 sep., 12:34
Afbeelding
Muziek met Nesjomme in Vestzak 24 sep., 13:47
Afbeelding
Ontmoetingsbijeenkomsten bij Week Tegen Eenzaamheid 24 sep., 11:37