Anne de Blok: ''Huize Enschede was slopend, maar zo ontzettend leuk om te doen.''
Anne de Blok: ''Huize Enschede was slopend, maar zo ontzettend leuk om te doen.''

Anne de Blok: ‘Huize Enschede is slopend, maar zo ontzettend leuk’

Algemeen

ENSCHEDE - Voor regisseur Anne de Blok (27) zit Huize Enschede er op. Deze week stond de laatste voorstelling op de planken van De Kleine Willem. Met vier keer een uitverkochte zaal kan de eindconclusie niet anders dan positief zijn. "Huize Enschede was slopend, maar zo ontzettend leuk om te doen. De groep had ook een echte klik. Ik zou er zo nog een tijdje mee door willen."

Het slopende zat hem niet alleen in de zeer korte voorbereidingstijd (enkele maanden) van de bijzondere theaterproductie. "Dat ook, maar het was ook een experiment om een stuk te maken speciaal voor deze doelgroep, namelijk de studenten in Enschede. We hebben de mening van het publiek daarbij echt meegenomen, zodat na de eerste voorstelling het script steeds weer moest worden aangepast. Het was al met al regisseren in een soort van snelkookpan. Heel leerzaam."

Anne heeft, in en buiten Twente, al een paar succesvolle regieklussen op haar naam staan. Het begon allemaal, al weer heel wat jaren geleden, met Brugklas, de musical. Daarna deed ze de regie voor Van Katoen en Water, het theaterspektakel over 600 jaar Almelo dat afgelopen zomer duizenden mensen trok. En nu is er dus Huize Enschede, waarvoor Bran Remie de teksten schreef.

Anne ging één keer met Bran mee op verkenning bij een studentenhuis. Ze wilde met eigen ogen zien wat ze in haar eigen studietijd in Arnhem (ArtEZ) angstvallig had vermeden. "Jemig ik word oud, dacht ik bij mezelf. Zo heftig! Wat wordt er veel gedronken en wat wordt er veel gescholden! Maar het was wel een goede inspiratiebron.”
Ze vond het studentenwereldje ook zeker passen bij haar stijl van regisseren. "Ik hou ervan om de vaart erin te houden."

Volgens Anne was Huize Enschede al met al heel herkenbaar, voor huidige en oud-studenten. "En dan bedoel ik niet alleen de taal en de feesten, maar bijvoorbeeld ook zoiets als de groepsdruk. Want dat is ook zeker wat ik met Huize Enschede heb proberen te laten zien: tradities zijn mooi, maar als je je er niet prettig bij voelt, dan moet je er afscheid van nemen. En die les geldt ook later in je leven, op je werk bijvoorbeeld, of binnen families."

Huize Enschede met Engelse ondertitels

De eerste afleveringen van de theaterserie Huize Enschede zijn voorzien van Engelse ondertitels. Kijk daarvoor op de website

www.wilminktheater.nl

Afbeelding
Ontmoetingsbijeenkomsten bij Week Tegen Eenzaamheid 24 sep., 11:37
Afbeelding
Lezing focus stacking 23 sep., 14:49
Afbeelding
Laatste kans om te stemmen 23 sep., 13:50
Afbeelding
Project ukuSingers 23 sep., 11:52
Afbeelding
Gezocht: liedjes voor het Stadscarillon 23 sep., 11:28
Afbeelding
Vaandrig Leppink Groep houdt reünie 22 sep., 12:24
Afbeelding
Noaberdagen' bij Groencentrum Buurse 22 sep., 11:17
Afbeelding
Nieuwe dansgroep Lindy Hop van start in de Tor 21 sep., 12:44