Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.

Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten

Column

Rond deze tijd gaan we weer tomaten zaaien, eerst binnen voor het raam om ze na half mei buiten uit te planten. Voor de kinderen is het leuk om zelf tomaten te kweken en ook heel eenvoudig.

Het zelf kweken is in principe niet heel moeilijk. Je neemt een tomaat die je lekker vindt, gewoon van de markt of uit een winkel. Snijdt er een plak in het midden uit van ongeveer een centimeter dik. Zorg dat er in die plak voldoende pitjes zitten, dat zijn namelijk de zaadjes. Je hoeft ze niet te drogen en ook niet uit de tomatenplak te peuteren.


Neem een bloempotje en vul dit voor driekwart met potgrond, Vervolgens leg je dat tomatenplakje op de potgrond en je dekt het af met een dun laagje grond en drukt het licht aan. Geef een klein beetje water, met een dun straaltje of verstuiver. Niet te nat, gewoon een beetje vochtig. Er zit nog genoeg vocht in het plakje tomaat. We nemen nu een stukje plastic folie en spannen dit over de bovenkant van het potje, we zetten het ergens voor het raam en kijken er de eerste dagen niet meer naar om.


Na 7 – 10 dagen kun je wel even kijken, je ziet waarschijnlijk al dat er hele kleine plantjes gaan groeien. Verwijder nu het plastic, maar laat het potje voor het raam staan en geef het nog niet direct water. Water geef je pas als de grond begint uit te drogen. Zodra de plantjes ongeveer 5 centimeter hoog zijn, haal je het geheel uit het potje door het potje op de kop te houden en licht met de hand op de onderkant van het potje te tikken, zo komt het geheel los en kun je heel voorzichtig de plantjes van elkaar losmaken. Neem nu een paar ruimere potten waarin je de tomaten wilt opkweken, vul zo’n grote pot met potgrond en plant daarin 1 jong plantje in het midden.

Wim Boers

column Wim Boers

Afbeelding
De mening van Enschede: Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie? 4 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 10 uur geleden
Vogels kijken op het Stroink. (Foto: Jacob van der Weele)
Excursie op Landgoed Stroink 29 apr, 14:52
Het Volkspark bestaat 150 jaar.
Het Volkspark viert op donderdag 2 mei het 150-jarig jubileum 29 apr, 14:16
'Wachten op Godot' is te zien in het Wilminktheater. (Foto: Salih Kilic)
'Wachten op Godot' in het Wilminktheater 29 apr, 10:27
Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55