Laura en Jef Meinderink voor hun nieuwe onderkomen: Kliniek Villa 't Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat 123 in Enschede.
Laura en Jef Meinderink voor hun nieuwe onderkomen: Kliniek Villa 't Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat 123 in Enschede.

Wat is Dry Needling eigenlijk?

Zorg

“Het lijkt tegenwoordig een hype: Dry Needling”, vertelt Laura Meinderink van Fysiotherapie On The Move. “Maar dat is het niet. Begin vorige eeuw werd al onderzoek gedaan met Wet Needling, waarbij vloeistof in de spieren werd geïnjecteerd. Daaruit is halverwege de vorige eeuw Dry Needling, dus zonder vloeistof, ontstaan.”

Dry Needling is een fysiotherapeutische behandelmethode gericht op het verlichten van pijn en spierspanning. Hierbij worden dunne naalden direct in triggerpoints (verkrampte spierknopen) gestoken om deze te ontspannen. De pijn die door triggerpoints wordt veroorzaakt in gewrichten, wordt vaak aangezien voor klachten van artritis, pees- of slijmbeursontsteking of letsel aan de gewrichtsbanden. Het doel van Dry Needling is het herstellen van normale spierfunctie en pijnvermindering.

Deze behandelmethode moet absoluut niet verward worden met accupunctuur. Zo is Dry Needling gebaseerd op westerse anatomie en fysiologie en gericht op het behandelen van specifieke spierproblemen. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde die zich richt op het herstellen van de energiebalans in het lichaam door het aanprikken van meridianen. Terwijl Dry Needling zich concentreert op spierproblemen en triggerpoints, richt acupunctuur zich op het bevorderen van de algehele energiestroom.

“Natuurlijk is Dry Needling maar een van de behandelingen waarvoor je bij ons terecht kunt”, vertelt Laura. Naast de “standaard” fysiotherapie bij klachten kun je bij On The Move ook terecht voor bijvoorbeeld acupunctuur, manuele therapie en ademhalingstherapie. “We zijn er overigens niet alleen om te helpen bij klachten, maar juist ook voor het voorkomen ervan! Met fysiofitness begeleiden we mensen bij het fitnessen, waarbij er meer begeleiding is dan bij een reguliere sportschool. Mensen die hier sporten werken aan hun conditie, hun herstel, leren beter hun lichaam te belasten en uit te dagen. Elke woensdagavond kun je bij ons ook komen bootcampen.” 

Sinds kort is On The Move te vinden in Kliniek Villa ‘t Zeggelt aan de Oldenzaalsestraat 123. “We zitten daar niet alleen”, aldus Laura. “We werkten al samen met andere praktijken, maar nu we onder één dak zitten verloopt de samenwerking nog beter en kunnen we de zorg naar een nog hoger niveau tillen.” Ook zijn de therapeuten van On The Move continu in opleiding en specialiseren ze zich nu ondermeer in arbeidsfysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie. Meer informatie op de website fysiotherapieonthemove.nl