Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zin in een sportieve vakantie? Ga fietsen!

Voor natuurliefhebbers is een fietsvakantie een geweldige en gezellige manier om van een vakantie te genieten. Verken Nederland of het buitenland per fiets en laat even al je werkzaamheden achter je en gaat eropuit in de prachtige, rustgevende en vrije natuur. 

Je kunt ervoor kiezen om in één herberg of hotel te verblijven en van daaruit verschillende fietstochten te maken. Maar het is ook mogelijk om van de ene naar de andere overnachtingsplaats te trekken. Als je voor deze laatste optie kiest, moet je ofwel al je bagage zelf meenemen of je kiest voor een georganiseerde fietsvakantie waarbij de organisator je bagage vervoert. 

Het is natuurlijk belangrijk om in goede conditie te zijn voor het fietsen van dergelijke lange afstanden. Dus maak voordat je op fietsvakantie gaat flinke fietstochten. Als je al je bagage zelf meeneemt, maak dan weloverwogen keuzes: zorg voor goede regenkleding, neem niet te veel kleding mee maar wel kleding die geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. Thermokleding voor wanneer het koud is, luchtige kleding voor als de zon schijnt en natuurlijk een fietsbroekje om zadelpijn te voorkomen. Als je onderweg gaat kamperen is het ook handig om te investeren in een geschikte tent en lichtgewicht kookgerei en dergelijke. Het voordeel is dat je op de mooiste plekken komt, die soms alleen per fiets bereikbaar zijn.

Onderweg zijn er enkele zaken die altijd in je fietstas moeten zitten: een zonnebril, zonnebrandcrème, een petje, regenkleding, een bandenreparatieset, een kaart en/of navigatie en een telefoon. Als je een elektrische fiets hebt, vergeet dan ook de oplader en eventueel een verlengsnoer niet, zodat je onderweg de accu kunt opladen. Het is ook handig om voor je fietsvakantie een verzekering af te sluiten met pechhulp voor de fiets inbegrepen.