Peter Hofstee (rijinstructeur bij Brookhuis) bij de gloednieuwe elektrische leswagens van Take Charge, waarin vanaf 1 juni rijlessen worden gegeven.
Peter Hofstee (rijinstructeur bij Brookhuis) bij de gloednieuwe elektrische leswagens van Take Charge, waarin vanaf 1 juni rijlessen worden gegeven.

Brookhuis verkeersschool: Take Charge

Algemeen

Brookhuis Verkeersschool start per 1 juni met elektrische rijlessen. Onder de naam Take Charge biedt de verkeersschool deze nieuwe rijopleiding aan, die volledig gericht is op elektrisch rijden. 

ENSCHEDE - Het animo voor elektrisch rijden groeit, daarom start Brookhuis direct met twee elektrische lesauto’s. Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich nu alvast voorinschrijven voor de opleiding. De eerste 40 leerlingen profiteren van een tijdelijke introductie-deal.


Reden elektrische rijopleiding

De elektrische auto is in opkomst: het aandeel elektrische auto’s neemt elk jaar toe. Ook als het aan het kabinet ligt, is elektrisch rijden de toekomst: in Nederland mogen vanaf 2030 zelfs alleen nog maar emissieloze (nieuwe) auto’s worden verkocht. Onder andere door dergelijke wetgeving, snelle ontwikkelingen in de techniek en subsidies in het vooruitzicht, gaan naar verwachting steeds meer mensen over op elektrisch rijden. 

Als dit de toekomst is, waarom zou men dan tijdens de rijopleiding nog leren schakelen en het zichzelf moeilijk maken? Dat terwijl er ook zoveel te leren valt over de (nieuwe) rijsystemen van elektrische auto’s. Wie wil voorsorteren op de toekomst, kiest voor een auto-rijopleiding in een elektrische auto! 


Verschil reguliere opleiding

Er zijn een aantal verschillen tussen een reguliere autorijopleiding en een elektrische autorijopleiding. Het grootste verschil is dat bij de e-rijopleiding wordt geleerd in een automaat te rijden. Anders dan bij een reguliere opleiding, hoeft men dus niet te leren schakelen en te koppelen. Dit onderdeel - waar normaliter mee begonnen wordt tijdens een autorijopleiding - komt te vervallen. 


Minder rijlessen nodig

Omdat men niet hoeft te schakelen en niet koppelt, is concentreren op wat rondom gebeurt namelijk veel makkelijker. Daarom kan in een elektrische auto direct begonnen worden met verkeersinzicht. Hierdoor zijn er gemiddeld tien rijlessen minder nodig, uiteraard afhankelijk van de leerbaarheid en het inzicht van een leerling. De kosten voor een rijopleiding in een elektrische auto liggen hiermee automatisch ook lager dan een rijopleiding in een schakelauto. 


Take Charge Rijopleiding

Hoewel de opbouw van de reguliere rijopleiding en de elektrische rijopleiding niet veel verschillen, omdat Brookhuis in beide opleidingen de RIS-methode hanteert (Rijden In Stappen), is de e-rijopleiding wel echt vernieuwend in de markt.

Naast persoonlijke begeleiding, wordt de leerling begeleid middels een app, waarbij de rijlessen door de leerling zelf worden gepland. In de app kan de leerling de voortgang van de rijopleiding volgen. Zo is zichtbaar welke onderdelen al behandeld zijn tijdens de rijlessen en of deze wel of niet voldoende worden beheerst. 


EV-training en challenges

Daarnaast is EV-training (Elektrisch Voertuig training) een belangrijk onderdeel van de Take Charge rijopleiding. Hierin wordt alles over de nieuwste ADAS-systemen (rijhulpsystemen) geleerd en hoe het meeste uit de actieradius van het voertuig gehaald kan kan worden. Ook komt ‘’het laden‘’ uitgebreid aan bod, wordt kennisgemaakt met de verschillende laadopties en wordt geleerd hoe het opladen het best gepland kan worden.

Tot slot bestaat de Take Charge rijopleiding uit modules die met uitdagende challenges worden afgesloten. Tijdens deze challenges wordt in de praktijk gebracht wat tijdens de opleiding is geleerd en wordt het maximale uit de auto gehaald. De best scorende leerlingen maken kans op mooie prijzen. 


Code 78

Wie slaagt in een elektrische auto, ontvangt een rijbewijs met code 78. Dit betekent dat men alleen in een automaat mag rijden. Deze automaatcode is in Zwitserland en Duitsland al afgeschaft. Ook in Nederland zijn er plannen om deze code in de toekomst op het rijbewijs af te schaffen. Mocht men later alsnog in een schakelauto willen rijden, dan biedt Brookhuis een speciaal ‘’opschakelpakket’’ aan. 


Voorinschrijving gestart

Vanaf 1 juni kunnen de eerste kandidaten starten met deze rijopleiding. Het is sinds 1 mei al mogelijk om in te schrijven. De eerste 40 aanmeldingen profiteren hierbij van een speciale introductie-aanbieding: voor maar 999 euro een compleet rijlespakket (ter waarde van 1.100 euro) plus een gratis theoriepakket (ter waarde van 99 euro).

Ga voor meer informatie naar

www.brookhuisverkeers school.nl

door de redactie