Anniek Stokkers: ''Je hoeft jezelf niet helemaal te laten verdwijnen achter een pop. Het gaat meer om de aandacht die je eraan geeft.'' (Foto: Mandy Brander )
Anniek Stokkers: ''Je hoeft jezelf niet helemaal te laten verdwijnen achter een pop. Het gaat meer om de aandacht die je eraan geeft.'' (Foto: Mandy Brander ) Foto: Mandy Brander

Haaksbergse Aniek Stokkers maakt furore als poppenspeler

Algemeen

Ze vindt het af en toe heerlijk om het drukke Rotterdamse leven achter zich te laten en terug te keren naar haar geboortegrond: Haaksbergen. “Het is hier lekker rustig en het blijft fijn om mijn familie weer te zien.” Op maandag 29 mei komt actrice en poppenspelers Aniek Stokkers ook weer deze kant op, maar dan voor haar rol in Johannes de Parkiet.

ENSCHEDE - Ze is vooral werkzaam in het jeugdtheater en heeft zich ook de techniek van het poppenspel eigen gemaakt. In de jeugdtheatervoorstelling Johannes de Parkiet vervult Aniek Stokkers samen met haar mede-acteurs alle andere rollen rondom parkiet Johannes, gespeeld door Joep Onderdelinden. “Afhankelijk van wie de handen vrij heeft, bespelen we de rest van de vogels”, legt de geboren Haaksbergse uit, die in 2020 naast Herman Finkers en Johanna ter Steege schitterde in de film De Beentjes van Sint Hildegard.

Over de vraag wanneer je een goede poppenspeler bent, moet ze even nadenken. “Kijk, je hoeft jezelf niet helemaal te laten verdwijnen achter een pop. Het gaat meer om de aandacht die je eraan geeft. Ligt de focus volledig bij de pop, dan kijkt het publiek, als het goed is, automatisch naar die pop. We kunnen er via onszelf elke emotie opplakken die we willen en zijn dan voor even die vreemde vogel. Laten we ‘m daarna bij wijze van op de grond vallen, dan kunnen we weer een eigen gesprek voeren. Dat is ook het leuke aan kinderen in de zaal: die kunnen al die dynamiek en al dat schakelen heel goed volgen.’’

Op maandag 29 mei staat ze met Johannes de Parkiet op de planken in Enschede, en is ze voor even weer terug in haar geboortestreek. “Ik heb een beetje een reis gemaakt, moet ik zeggen. Als puber wilde ik graag weg uit Haaksbergen, vooral omdat er op het gebied van theater meer kansen liggen in het westen. Nu vind ik het heerlijk om terug te komen en bij familie op bezoek te gaan. Het is hier lekker rustig en ruim, ik heb het opnieuw leren waarderen.”

Waarom we moeten komen kijken? ‘’De voorstelling bevat veel humor,’’ stelt Aniek. “Daaronder zit een heel mooie thematiek die ons allemaal aan gaat. Aan elkaar wennen is nu eenmaal iets waarmee we in dit land moeten dealen, en Johannes de Parkiet brengt dat thema op speelse en humoristische wijze het toneel op. Daarnaast ziet het geheel er echt prachtig uit. Met mooie muziek, prachtige dans, waanzinnige zang en schitterende poppen.’’

Johannes de Parkiet begint op maandag 29 mei om 14.30 uur in het Wilminktheater. De vrolijke voorstelling is geschikt is voor iedereen van 6 jaar en ouder. Voor kaarten:

www.wilminktheater.nl