Afbeelding
Foto: Shutterstock

Moet het asielbeleid op de schop?

Dikwijls hoor je zeggen, het asielbeleid loopt vast, we kunnen de aantallen niet aan, we hebben geen woningen voor hen en ga zo maar door. Opmerkingen die hout snijden. Als mensen in Ter Apel buiten moeten slapen, als er geen woningen zijn (niet alleen voor asielzoekers, maar ook voor al onze jongeren die graag een woning willen hebben) en wanneer de termijnen voor intake van asielzoekers elke keer weer de termijnen overschrijden dan is er structureel iets mis. Dat zal niemand ontkennen. Ook staatssecretaris van de Burg bevestigt dat. Maar waar ligt de oplossing?

Op dit moment is het dweilen met de kraan open, met als gevolg dat het draagvlak om asielzoekers op te vangen minder wordt. Daarbij speelt ook dat we verschillende asielzoekers hebben, van vluchtelingen voor geweld tot gelukzoekers uit veilige landen. Ook merkwaardig is dat het percentage toewijzingen in Nederland veel hoger is dan in omliggende landen.

Ook de gemeente Enschede worstelt daar mee, enerzijds is men bereid om mensen op te vangen, anderzijds is men beducht voor de weerstand die het oproept. Daarom heeft de gemeente ook een aantal duidelijke voorwaarden gesteld. Zo bijvoorbeeld wel gezinnen en geen veiligelanders. En Enschede is daarin echt niet de enige gemeente. 

En wat doet de regering. Terwijl andere landen, zoals Polen, Hongarije, Litouwen, Letland (met soms een onderliggende eigen agenda) strenge maatregelen nemen en Denemarken ook op een andere koers ligt, doet Nederland voorlopig niets. En wat doet de EU zelf, helemaal niets. Ook geen terechtwijzing naar landen die zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Daardoor loopt de frustratie al maar verder op. 

In het boek 'de Asielloterij' stelt Ruud Koopmans dat het Europese asielstelsel een humanitair en moreel schandaal is. De beste kansen op asiel hebben jonge mannen die zich de diensten van mensensmokkelaars kunnen veroorloven, en vluchtelingen die echt onze hulp nodig hebben blijven achter. Ons asielbeleid richt zich op personen die zich aan onze grenzen melden. Mensen die niet de fysieke of financiƫle slagkracht hebben om de gevaarlijke tocht (met onverantwoord veel doden) te ondernemen krijgen eenvoudig weg geen kans. Hij stelt dus dat we de verkeerde mensen opnemen, de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben krijgen onze hulp niet. Hij stelt dat het huidige Europese asielbeleid leidt tot ontevreden burgers, migranten zijn oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken en bij vrijwel alle islamistische terreuraanslagen zijn migranten betrokken. Dus het moet anders, volgens hem.

De kern van zijn oplossing: het aanwijzen en hier naar toe halen van geselecteerde contingenten vluchtelingen en het verplaatsen van de overige asielprocedures naar derde landen. Daarbij kan het nodige van Australiƫ worden geleerd. Zij nemen net zoveel vluchtelingen op als de gemiddelde EU landen, met veel minder doden en een veel gunstiger situatie voor de integratie en die ook nog eens veel meer echte vluchtelingen helpt. Wat vindt u?

Reacties Agressie 

Hogere straffen is geen oplossing. Onze samenleving kent weinig samengevoel meer. Zelfs in Twente wordt minder gegroet. We hebben onze kinderen in vrijheid opgevoed. Kansen geboden, die voor ons onmogelijk waren. Also sprach Zarathustra. Zarathustra werd geboren en het eerste wat hij deed is heel hard lachen. Tel uw zegeningen, een mens heeft recht op ontbering. 

Herman Ketz


Geweld moet zwaarder gestraft worden, en bier in in stadion 0,0.

Diana Diemel


Het geweld en ongepast reageren tegen hulpverleners moet zwaarder worden bestraft. Men, de onverlaten, wanen zich krachtig door via de sociale media hun daden kenbaar te maken. Nederland schiet door inzake het willen geven van een standpunt of mening. Het niet daadwerkelijk strafbaar stellen van ongepast gedrag naar hulpverleners is een manco dat niet kan worden geaccepteerd.

Klaas Dragtstra


Groot papier op de rug of T-shirt met de tekst er op: "Ik heb mij asociaal gedragen tegen mensen die mij wilden helpen" en dan al naar gelang de ernst van het gedrag, in het openbaar papier en zwerfafval laten opruimen.
Rob Nolmans


Onvoorstelbaar dat hulpverleners gehinderd worden bij het uitvoeren van hun werk. Navraag heeft mij geleerd, dat de mensen die zo iets doen vaak in paniek handelen. Weet dan ook niet of een zware straf zinvol is. Maar je kunt het ook niet onbestraft laten en het gedogen!

Henk Vogelzang