De film No Dogs or Italians Allowed draait in Concordia
De film No Dogs or Italians Allowed draait in Concordia

Concordia scoort met stopmotion film No Dogs or Italians Allowed

Algemeen

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

No Dogs or Italians Allowed: hartveroverend Italiaans familie-epos

Een hartveroverende stopmotion film over de Italiaanse grootouders van regisseur Alain Ughetto, die met vallen en opstaan zich ontworstelen aan de armoede om geluk en welvaart te vinden in Frankrijk. Met humor en warmte vertelt Ughetto via zijn grootmoeder Cesira het epos van zijn familie. Zij belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan. Filmmaker Alain Ughetto combineert poƫzie en realisme in een originele en persoonlijke animatiestijl, en tekent een warme ode aan zijn Italiaanse familie. No Dogs or Italians Allowed werd bekroond met de European Film Award voor de beste animatiefilm, en versloeg daarmee de ook genomineerde Nederlandse stopmotionhit Knor.

War Pony: meeslepende, in Cannes bekroonde debuutfilm

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jonge man en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen. Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader, die drugsdealer is. War Pony is een felrealistisch, maar ook intiem portret over het leven in het Pine Ridge Reservaat. De makers benadrukken dat de film een collectieve prestatie is in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap. Dit draagt bij aan het authentieke karakter van de film, die tegelijkertijd een ode is aan het leven in het reservaat. De film werd op het filmfestival in Cannes bekroond met de prijs voor de beste debuutfilm.

The Mauritanian: in aanwezigheid van ex-gevangene Mohamedou Ould Slahi

Donderdagavond houden Concordia en het Wilminktheater een filmavond met Mohamedou Ould Slahi, de Mauritaniƫr die 15 jaar lang onterecht vastzat in Guantanamo Bay. Over zijn verhaal gaat de speelfilm met Jodie Foster en Benedict Cumberbatch. Ould Slahi komt speciaal voor deze filmavond naar Enschede waar hij ook zal spreken. Na de film volgt een nabespreking over zijn tijd in Guantanamo Bay en zijn kijk op de film.