Virgil Misidjan krijgt knuffels van Vaclav Cerny en Joshua Brenet. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media) Foto: Bas Everhard

FC Twente veegt NEC van het veld

Algemeen

De eerste 35 seconden waren niet best, maar voor de rest speelde FC Twente een heerlijke wedstrijd tegen NEC. De 30.000 toeschouwers in De Grolsch Veste genoten vrijdagavond met volle teugen. Twente was gretig en speels tegelijk. De uitslag van 4-0 had veel hoger kunnen uitvallen.

Enschede - Door de 4-0 zege nestelde FC Twente zich vaster op de vijfde plek. Sparta verloor bij Volendam en staat nu op vijf punten van Twente. De ploeg van trainer Ron Jans speelt komende zondag op de voorlaatste speeldag in Waalwijk tegen RKC en op de laatste speeldag thuis tegen Ajax. En daarna volgen naar alle waarschijnlijkheid de play-offs voor de voorronde Conference League. Als Twente in dat toetje zo speelt als tegen NEC, dan hebben de fans weinig te vrezen en de tegenstanders weinig kans. Op de eerste 35 seconden na blies Twente de Nijmegenaren compleet van het veld. De ene mooie aanval na de andere rolde over de mat en dat in hoog tempo. NEC kwam er totaal niet aan te pas. Maar het had na 35 seconden zomaar 0-1 kunnen staan, als Lasse Schöne wat beter had gemikt. Nu schoot hij naast, kort na een beroerde aftrap van Twente. Oussama Tannane schoot in minuut 33 nog een vrije trap op keeper Lars Unnerstall, maar dat was dan ook alles van NEC in de eerste helft. Twente kwam vlak voor rust op voorsprong door een kopbal van Vaclav Cerny op aangeven van Virgil Misidjan. Cerny droeg zijn doelpunt op aan de vorig jaar overleden Jody Lukoki. Na rust schoof Misidjan de 2-0 binnen na een magistrale pass buitenkantje voet van Cerny. Een beker bier richting doelman Jasper Cillessen betekende een tijdelijk gestaakte wedstrijd. Cillessen beklaagde zich bij scheidsrechter Danny Makkelie. Na de hervatting schoot Misidjan de 3-0 binnen en invaller Ricky van Wolfswinkel de 4-0, na een vrije trap van Cerny. Het was Cerny’s tiende assist alweer. De Tsjech staat ook qua doelpunten in de dubbele cijfers, 12 goals. Van Wolfswinkel staat op 9 goals, Misidjan op 8, Brenet op 7 en Vlap op 3. Qua assists is Gijs Smal voorlopig de beste met 11 assists. Van Wolfswinkel staat op 6 assists, Zerrouki op 4.

FC Twente Vrouwen speelt op Hemelvaartsdag de finale om de KNVB Beker tegen PSV. De ploeg van trainer Joran Pot kende een goede generale, want in de halve finale Eredivisie Cup won Twente met 5-0 van Fortuna. Renate Jansen, Elena Dhont, Anna-Lena Stolze en Sterre Kroezen scoorden voor Twente. De andere goal was een eigen doelpunt. De return in Sittard volgt zondag. In de andere halve finale Eredivisie Cup won landskampioen Ajax met 5-2 van PSV.