Afbeelding
Foto: Shutterstock

De mening van Enschede: Agressie tegen hulpverleners

Algemeen

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

Er zijn hulpverleners op diverse gebieden, zoals bij psychische problemen, bij medische problemen, bij brand, bij kleine en grote rampen. Professionele hulpverleners zijn artsen, brandweerlieden, politieagenten en ziekenhuisverplegers. Deze hulpverleners hebben regelmatig met agressie te maken. Het geweld tegen hulpverleners komt vaak voort uit een gevoel van machteloosheid of frustratie bij de geweldpleger. Zo is er ontevredenheid over politieke besluiten, maatregelen betreffende het milieu, de energie en het optreden van de politie tijdens de demonstraties. Ook heeft de geweldpleger vaak niet door dat hun gedrag als bedreigend ervaren wordt. Wat ook de kans op geweldpleging vergroot is het gebruik van drank of drugs.

De jaarwisseling is voor de hulpverleners geen groot feest, op die avond krijgen ze veel te maken met agressie en geweld, mede door het gebruik van alcohol en drugs. De verruwing in de samenleving en wangedrag neemt hand over hand toe. Tijdens talkshows zijn er discussies om de regels aan te scherpen en dat de overheid de wetten aan moet passen. 

De coronatijd heeft ook en rol gespeeld bij de agressie. De politie moest tijdens demonstraties de orde handhaven en meerdere malen kwam het waterkanon, de wapenstok, de taser en het pistool er aan te pas. 

Er is gepeild onder het ambulancepersoneel, zorgpersoneel en de andere hulpverleners die (in)direct te maken hadden met het geweld. Dat was een op de vier. zij krijgen allerlei verwensingen zoals (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Slaan, schoppen, spugen en bijten was geen uitzondering. Ongewenst en hinderlijk filmen met de smartphone kwam ook regelmatig voor. 

Door al dit geweld zijn de Twentse zorgorganisaties de campagne”#SamenTegenAgressieInDeZorg” gestart waar liefst 14 Twentse zorgcentra aan mee doen. Dat zijn twee ziekenhuizen, twee huisartsenposten en tien verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg instellingen. Het doel is om de agressie te voorkomen door bewustwording, want 60 procent krijgt er elke maand, elke week of dagelijks mee te maken blijkt uit de peiling van beroepsorganisatie NU’91. Wat opviel is dat slechts 11 procent aangifte deed. 

In het najaar van 2022  kwam het zogenoemde taakstraf verbod aan de orde, het was een wetsvoorstel om het opleggen van alleen een taakstraf te verbieden voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners. Het kwam niet door de eerste kamer. De V&VN Ambulancezorg, is daar zeer teleurgesteld over en hoopt dat dit alsnog gaat gebeuren.

Vindt u dat de overheid hogere straffen uit moet delen? Graag uw mening?

Welk onderwerp zou u graag aan de orde gesteld zien in deze rubriek of waarover wilt u de mening van Enschede horen? Stuur een e-mail naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl. U krijgt altijd antwoord.

Reacties Europa

Hoor wel eens van mensen, we moeten net als Engeland gedaan heeft, dus de Brexit, de Nexit uitvoeren. Mijn mening is dat dit geen goede zaak is. Weliswaar zijn we nog lang geen één Europa, maar zoiets moet groeien. De dure afdelingen zullen, door invloeden van buitenaf wel krimpen dat is een proces van jaren. Dit zie ik wel positief in. Mijn mening is dan ook de ingeslagen weg volgen en schaven aan de toekomst.
Henk Vogelzang

Een nexit en terug naar de EEG.
Ronald van Dorland