Beeld uit de film Beau is Afraid.
Beeld uit de film Beau is Afraid.

Film Barfly draait bij Stanislaus

Algemeen

Concordia heeft weer nieuwe films. Zoals de film Beau is Afraid, een psychologisch drama, Maar ook een muzikale film: Little Richard. En bij Stanislkaus Brewskovitch draait er in de openlucht eentje met een bijzonder mooie titel: Barfly.

Beau Is Afraid: Joaquin Phoenix in surreële, gedurfde film

Na de plotselinge dood van zijn moeder moet de zachtaardige maar paranoïde Beau zijn grootste angsten onder ogen komen wanneer hij aan een epische, Kafkaëske tocht begint om de begrafenis bij te kunnen wonen. De rol van Beau is alweer een ijzersterke vertolking door Oscarwinnaar Joaquin Phoenix (Joker, Walk the Line. Beau Is Afraid is de nieuwe, surreële en gedurfde film van regisseur Ari Aster, bekend van de bijzondere horrorfilms Hereditary en Midsommar. Zijn nieuwste film is net zo bijzonder, maar veel meer psychologisch drama.

Little Richard – I Am Everything: docu over de werkelijke geschiedenis van de rockmuziek

Wie denkt dat de geschiedenis van de rockmuziek begon bij Elvis wordt terechtgewezen in deze muziekdocumentaire over de eigenlijke schepper van het genre: Little Richard. De film verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Dankzij interviews en optredens, wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten.

Tchaikovsky’s Wife: over het tumultueuze huwelijk van de beroemde componist

Antonina Miliukova is een mooie en intelligente 19e-eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze heimelijk verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven.

Barfly: openluchtfilm bij Stanislaus Brewskovitch

Elke derde dinsdag van de maand vertoont Concordia een openluchtfilm in de ‘sjikkertuin’ van Stanislaus Brewskovitch. Komende dinsdag is dat de klassieker Barfly uit 1987, gebaseerd op het autobiografische scenario van de beroemde schrijver Charles Bukowski. Henry Chinaski (Mickey Rourke) is dichter en alcoholist, en spendeert zijn dagen in de kroeg. Op een avond ontmoet hij in een andere bar de eenzame en eveneens alcoholistische Wanda (Faye Dunaway), die zich laat onderhouden door haar oudere minnaar.

Gattaca: film met nabespreking door filosofe YJ Erden

YJ Erden, universitair docent aan de UT, is filosoof op het gebied van de verbanden tussen geest, hersenen en gedrag, met een grote interesse in artificial intelligence. Ze is deze week keynote speaker tijdens de Dutch Innovation Days. Ook selecteerde ze de science fiction-thriller Gattaca om na te bespreken. Gattaca met Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law, speelt zich af in een toekomstige samenleving waar genetica iemands plaats in de wereld bepaalt en vertelt het verhaal van een man die ervan droomt astronaut te worden ondanks dat hij genetisch inferieur is. Om zijn dromen te verzenlijken moet hij zijn ware identiteit verhullen.