Candida Thompson over Spiegel im Spiegel: ''Dit programma richt zich op componisten van Baltische nationaliteiten.'' (Foto: Marco Borggreve)
Candida Thompson over Spiegel im Spiegel: ''Dit programma richt zich op componisten van Baltische nationaliteiten.'' (Foto: Marco Borggreve) Foto: borggreve

‘Verkenning van lichaam en geest’

Algemeen

Spiegel im Spiegel is een concert waarin de grenzen tussen een concert en een kerkelijke mis bijna vervagen. Met dit programma, op donderdag 11 mei in het Muziekcentrum Enschede, geven strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor een vervolg aan hun eerdere, zeer succesvolle samenwerking.

ENSCHEDE - Candida Thompson is violist en artistiek leider van ‘misschien wel het beste strijkorkest ter wereld’. 

Waar gaat Spiegel im Spiegel over?
Candida: ‘’Het programma wordt omlijst door Arvo Pärts Spiegel im Spiegel en is opgebouwd als een structuur die veel elementen bevat die overeenkomen met Pärts compositiestijl ‘Tintinnabuli’. Voor Pärt is dat ‘een gebied waar ik soms in afdwaal als ik op zoek ben naar antwoorden’. Op moeilijke momenten heb ik het gevoel dat niets daarbuiten enige betekenis heeft. Wat is het, dit ene ding, en hoe vind ik mijn weg er naartoe?’’

Wat is de grootste uitdaging?
‘’Dat elk stuk om zijn eigen specifieke reden onderdeel is van de reis in dit programma; het ene stuk creëert een band met het andere en daarom verandert het emotionele perspectief tijdens het proces. Ik kijk er vooral naar uit om dit zelf te ervaren tijdens de voorstelling, om erachter te komen hoe dit ons als uitvoerders zal beïnvloeden en hoe het publiek hierin mee zal gaan.’’

Wat is de connectie tussen de werken in het programma en hoe verbind je ze?
‘’Dit programma richt zich op componisten van Baltische nationaliteiten. Toch staat Vaughan Williams er tussenin? Voor mij gaat het om componisten die een bepaalde taal hebben die ons verbindt met onze wortels als mens. In dit geval voelt het programma rauw, tijdloos, een verkenning van lichaam en geest.”
Candida: “Werken met een koor is trouwens voor ons een geschenk, zingen is misschien wel de meest natuurlijke vorm van muzikale expressie. Elkaar steeds beter leren kennen brengt ons alleen maar verder in vertrouwen en vrijheid om te presteren.” Kaarten:

www.wilminktheater.nl

Een andere toptip is Zus van mijn zus. Deze voorstelling is een lofzang op het leven en een ode aan onze doden. Het is een levendige trip down memory lane. Deze rijkgevulde theateravond kent twee topactrices: Ariane Schluter en Marisa van Eyle. Ze zijn op vrijdag 19 mei te zien en te beleven in De Kleine Willem.
De Telegraaf geeft vier sterren: ‘’Zus van mijn zus is een subtiel kleinood over rouw, familie, venijn en het leven. Naturel, met humor en oog voor detail gespeeld.”

‘Zus van mijn zus is een subtiel kleinood’

Grenzen tussen concert en kerkelijke mis vervagen bijna

door de redactie