Afbeelding
Foto:

Wijken

“Bij ons hebben we gelukkig geen last van overlast van de buren”. Zo reageren vaak mensen met een koopwoning.
Ja, het klopt dat er vaker wordt gedacht dat er meer overlast in buurten en wijken is met meer huurwoningen. Toch is een koophuis geen garantie voor ongestoord woongenot, ook niet als het niet vrijstaand is.
Het hangt er maar vanaf welke naaste buren je treft. Jaren geleden heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de sociale woningbouw. Men kon het huurhuis tegen een redelijke prijs kopen. Niet iedereen wilde daar gebruik van maken, met als gevolg dat er in wijken een mengeling van huur-en koopwoningen is ontstaan. De huizen zijn daar echter niet door veranderd, de veelvoorkomende gehorigheid van de oorspronkelijke sociale huurwoningen blijft ook bij koop natuurlijk gewoon bestaan.

'Ankie heeft nog jonge kinderen'

Ankie huurt, haar huis staat tussen een zelfde gehuurde en een koopwoning. Ankie heeft nog jonge kinderen en de gehorigheid van de huizen is behoorlijk. Ze probeert de kinderen zo goed mogelijk in toom te houden maar kinderen maken nu eenmaal een hoop geluid.
Ankie krijgt sterk het gevoel, dat haar beide buren haar met haar gezin liever zien vertrekken. Ze bespreekt dit met een hulpverlener die haar al langer begeleidt. Ze uit haar gevoel, dat ze door beide buren wordt getreiterd en (weg)gepest en ze besluiten een beroep op Buurtbemiddeling te doen.
In een gesprek waarin van beide kanten de rust wordt bewaard en men daardoor goed naar elkaar kan luisteren, zal duidelijk kunnen worden waarom Ankie die gevoelens heeft gekregen. Dan kan er ook naar oplossingen worden gezocht waarmee zowel Ankie als haar buren vrede kunnen vinden.


Laura Hannink