Puck Kemper is studentambtenaar.
Puck Kemper is studentambtenaar. Foto:

Studentambtenaren maken beleidsplan

Het is belangrijk om niet te praten óver studenten, maar mét studenten. Om die reden heeft Enschede sinds 2017 studentambtenaren, als eerste studentenstad in Nederland. Zij pleiten nu in het 'werkprogramma 2023-2027' voor een studentenpanel en voor meer inspraak bij (de plannen voor) huisvesting van jongeren.

Enschede - Sinds 2017 slaan de studentambtenaren een brug tussen studenten, stad en gemeente. Samen met diverse partners zijn de afgelopen jaren mooie resultaten geboekt, zo meldt de gemeente. ''Zo is het platform ‘Roomspot' opgericht, waar studenten terecht kunnen om hun studentenwoning te regelen. In 2020 is samen met Enschede Promotie de website studyinenschede.com gelanceerd. Deze (tweetalige) website geeft informatie over hoe je een geweldige studententijd kunt hebben in Enschede.''

Puck

Puck Kemper, student (master) Interaction Technology aan de Universiteit Twente, is sinds september studentenambtenaar bij de gemeente. ''Ik vind het vooral heel gaaf om studenten te vertegenwoordigen'', vertelt ze. ''Ik heb en had het leuk hier als student. Ik wil het gaver maken voor alle aankomende studenten en studenten die er nu al zijn. Wat ik wil bereiken? Ik wil graag een vertegenwoordiger zijn voor alle studenten en ervoor zorgen dat we meepraten over onderwerpen die voor ons belangrijk zijn. Ik merk om mij heen dat studenten huisvesting echt heel belangrijk vinden. Er zijn goede plannen. In vergelijking met andere steden is het in Enschede best goed, maar het kan altijd beter.”

Meer verbinding

In het studentenwerkprogramma 2023-2027 beschrijven de studentambtenaren hoe de gemeente Enschede in de periode 2023-2027 een bijdrage kan leveren aan de verbinding tussen studenten en de andere inwoners. Speerpunten zijn: studentenparticipatie, voorzieningen, carrièremogelijkheden, huisvesting, internationalisering en welzijn. Enkele punten uit de plannen:

'Studenten zijn belangrijk. Ze maken de stad bruisend'

Participatie: Samenstellen van een studentenpanel voor raadpleging over 'specifieke studentenzaken'.

Voorzieningen: Kijken of het mogelijk is (door versnellen/aanpassen van vergunningen en subsidies) meer ruimte te bieden aan spontane initiatieven.
Carrière: Aandacht vragen voor het nog op te richten talentportaal.

Huisvesting:  Meer en betere informatie over hospiteren voor internationale studenten.

Internationaliseren: Zorgen dat informatie die belangrijk is voor studenten in het Engels beschikbaar komt.

Welzijn: Steunen van initiatieven tot vermindering eenzaamheid onder studenten.

Jan-Willem

Jan-Willem van Ooijen, student Technische Natuurkunde bij hogeschool Saxion, is sinds januari studentambtenaar. “Studenten en hun problemen verdienen meer aandacht'', stelt hij. ''Als studentambtenaar hebben wij de kans ons in te zetten en het speelveld voor studenten gelijk te trekken. Ik wil ervoor zorgen dat elke student zich in Enschede thuis kan voelen, ongeacht opleidingsniveau of achtergrond. Verder wil ik studenten aansporen om zich in te zetten voor elkaar en voor Enschede. Enschede is een prachtige stad, zowel voor studenten als voor starters. Ik vind het erg belangrijk om die boodschap uit te dragen. Ik wil studenten stimuleren om na hun afstuderen hier te blijven.”

Puck en Jan-Willem stellen het studentenbeleid op met beleidsmedewerkers van de gemeente. Binnenkort komt er een derde studentambtenaar bij, uit het middelbaar beroepsonderwijs.



Jan-Willem van Ooijen. Enschede telt ruim 30.000 studenten.
Afbeelding