De Oosterkerk houdt een open dag op zaterdag 13 mei.
De Oosterkerk houdt een open dag op zaterdag 13 mei. Foto:

Oosterkerk houdt nog één keer open dag

De Oosterkerk gaat dicht, maar houdt nog één keer een open dag: op zaterdag 13 mei, van 10.00 tot 16.00 uur. De laatste kerkdienst wordt gehouden op zondag 18 juni.

Enschede - De gereformeerd vrijgemaakte Oosterkerk aan de Wilhelminastraat sluit dit jaar definitief de deuren. Op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur is de kerk nog een laatste keer geopend voor het publiek.

Verschillende organisten

Verschillende organisten zullen bij de open dag orgelspel ten gehore brengen. Ook is er documentatie over het bijzondere gebouw te bekijken.
Henk van der Steeg is archivaris van de Oosterkerk en een van de initiatiefnemers van de open dag. ''Heel veel mensen zijn opgegroeid in deze kerk, of wonen al jaren in Enschede zonder de kerk van binnen te hebben gezien. De open dag is voor iedereen die voor de sluiting nog een keer wil rondkijken'', zegt Henk van der Steeg.

Documenten

Verschillende organisten zullen zaterdag 13 mei het orgel bespelen, waaronder Jorrit Woudt en Gijs van Schoonhoven. Daarnaast liggen er documenten om in te zien, zoals oude foto’s en blauwdrukken van de architecten van de kerk uit 1923 en 1894. ''En de koffie staat klaar voor alle bezoekers. Daarnaast zijn er elke zondag nog kerkdiensten tot en met 18 juni'', zegt Henk van der Steeg. ''Daar is natuurlijk ook iedereen welkom.”

Laatste kerkdienst

Op zondag 18 juni is de laatste kerkdienst waarvoor alle geïnteresseerden ook zijn uitgenodigd. Deze dienst begint om 15.00 uur. Na 18 juni sluit GKV Enschede Oost. Marlieke Laan: ''Teruglopend ledenaantal, vergrijzing en financiële tekorten maakten dat de kerk niet langer open kon blijven. Het kerkgebouw is een monument uit 1894 en zal aan de buitenkant niet veel veranderen. Het gebouw zal echter niet opnieuw als kerk in gebruik worden genomen. De verkoop van de kerk wordt binnenkort definitief ondertekend, daarna zal de nieuwe invulling van het gebouw bekendgemaakt worden.''



Afbeelding