Isabelle van Keulen speelt met Phion. (Foto: Maike Helbig)
Isabelle van Keulen speelt met Phion. (Foto: Maike Helbig) Foto: MAIKE HELBIG

Phion brengt Barbers Vioolconcert

Violiste en Maestro-jurylid Isabelle van Keulen soleert van 12 tot en met 21 mei bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Samen met het orkest brengt ze het Vioolconcert van de Amerikaanse componist Barber. Op 12 mei in het Muziekcentrum. Aanvang 20.00 uur.

Enschede - Het concert van Phion en Isabelle van Keulen is te beluisteren in Enschede, Apeldoorn, Utrecht, Zwolle, Arnhem en Nijmegen. ''Een prachtig melodieus en expressief werk met een virtuoze finale. De leiding is in handen van Alexei Ogrintchouk, die zich ook over Beethovens Zevende symfonie en zijn ballet ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ ontfermt'', aldus Phion.

Bij het grote televisiepubliek is Isabelle van Keulen bekend als jurylid van ‘Maestro’, in hart en nieren blijft ze echter een concertvioliste met een lange en uiterst succesvolle carrière op de nationale en internationale podia. Phion begeleidt haar in het Vioolconcert van de Amerikaanse Samuel Barber dat hij componeerde voor zijn studiegenoot Iso Briselli. ''Het werk behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de 20e eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief, de finale is een virtuoos hoogstandje. Het werk vraagt om uiterste concentratie om de uitgesponnen melodische lijnen van het begin tot het einde als één grote spanningsboog te laten klinken, waardoor de muziek een enorme weelde en diepgang krijgt'', aldus Phion.

Voor Alexei Ogrintchouk is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. ''Als gerenommeerd en wereldbekend hoboïst speelde hij het talloze malen bij diverse orkesten. Als dirigent gaf hij er een indrukwekkende interpretatie van met Sinfonietta Riga. In mei brengt hij nu deze ‘dansende muziek' van Beethoven samen met Phion. Beethoven droeg zijn Zevende Symfonie op aan Antonie Brentano voor wie hij warme gevoelens koesterde. In 1812 bij de voltooiing ervan, wijdde hij de symfonie aan haar met de woorden; ‘Meiner hochverehrten Freundin Antonie Brentano von Beethoven’. Bij zijn leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist. Het concert opent met nog meer 'dansende' Beethoven met de Ouverture en Finale uit het ballet Die Geschöpfe des Prometheus. De choreografie en zelfs het verhaal is verloren gegaan, maar Beethovens muziek is gebleven. De finale van het stuk gebruikte Beethoven later als slot van zijn beroemde Eroica Symfonie.''

Wolfgang App

De Zevende Symfonie van Beethoven wordt ondersteund met de muziekapp Wolfgang. Door gebruik te maken van de app tijdens het concert wordt er duiding en verdieping gegeven aan het stuk. Download vooraf de Wolfgang App via de App stores of via Wolfgangapp.nl. Bij alle concerten, behalve in Utrecht, is er een uur voor aanvang van het concert een inleiding.

'vrolijke symfonie vol dansende melodieën'

Meer informatie over dit concert en het kopen van tickets is te vinden op de website phion.nl. Kaarten vanaf 22 euro.


Afbeelding