De Europese Unie

In 1957 is door middel van het Verdrag van Rome de EEG (Europese Economische Gemeenschap) opgericht, bestaande uit de zes landen Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië. Bedoeling was om de economische samenwerking tussen de landen te bevorderen. Zo ontstond langzaam aan een gemeenschappelijke markt, de interne handelstarieven op veel producten werden verwijderd.

DE EEG, met de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) en het EAG (Europees Atoomenergie Gemeenschap) werden in 1967 samengebracht onder de verzamelnaam Europese Gemeenschappen, in één organisatie, met één commissie, één raad en één budget. Deze kreeg door toelating van nieuwe lidstaten en het uitbreiden van haar zeggenschap steeds meer macht.

>Met het Verdrag van Maastricht in 1993 werden de Europese Gemeenschappen een van de pijlers van de Europese Unie. Inmiddels kent de Europese Unie 28 lidstaten en nog een achttal landen willen graag lid worden van de EU. Zij moeten daarvoor aan een aantal criteria voldoen

In de loop van de jaren is er steeds meer zeggenschap van de individuele lidstaten overgeheveld naar de EU. Dit EU-recht heeft veel invloed op het dagelijkse leven van de burgers van de lidstaten. Het hoofddoel is het creëren van een interne markt en gaat veel verder dan alleen economische aspecten. Deze invloed op het dagelijkse leven nam zulke grote vormen aan, dat Groot Brittannië heeft besloten de EU te verlaten (de zogenaamde Brexit). Ook in Nederland gaan er regelmatig stemmen op om de EU te verlaten (Nexit). Helemaal uit de EU en alles zelf weer kunnen beslissen. Zij vinden de macht van Brussel veel te groot en heel vaak niet in het belang van Nederland. Anderen zweren juist weer bij de EU. Zij vinden dat de EU een soort Verenigde Staten van Europa moet worden waarbij alle macht bij Brussel ligt. Hiermee zou een sterkere positie op de wereldmarkt kunnen worden gerealiseerd. 

In Nederland is er een groeiende groep mensen die vinden dat de EU wel moet blijven bestaan, maar terug moet naar een samenwerking op alléén op economisch gebied. Zij vinden dat er nu veel te veel macht bij “Brussel” ligt. Dan weet u ook waar de kreet “mag niet van Brussel” vandaan komt. 

Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij er conflicten dreigen te ontstaan tussen de EU en de lidstaten. De relatie met Rusland, de asielzoekersproblematiek, de Euro, de verspilling en controle op de geldstromen, u kent ze allemaal wel. En zijdelings de stikstofproblematiek. Bij dit laatste probleem wordt er wel gezegd “mag niet van Brussel” maar Brussel bepaalt alleen de aanpak ter bevordering van het herstel van natuurgebieden en niet de wijze waarop de natuur verbeterd zou moet worden. 

Tot slot de financiën. Nederland draagt jaarlijks meer af aan de EU dan het ontvangt aan subsidies. Wij zijn een van de grootste nettobetalers, daarom is er met succes een korting bedongen. Hoewel moeilijk exact aan te tonen, er wordt gezegd dat het EU-lidmaatschap voor Nederland veel economische voordelen heeft, die groter zijn dan de jaarlijks afdrachten. En wat te denken van de verspilling van gelden door de EU, zoals de kosten van de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg, de vliegverbinding tussen Schiphol en Straatsburg die meer dan 4 miljoen per jaar kost. 

Maar waar het natuurlijk om draait, wat vindt u? Uit de EU, een Verenigde Staten van Europa, of een terugkeer naar alleen een economische samenwerking. Graag uw mening!

Reacties Afval in Enschede

Als vrijwillige afvalopruimer in de buurt Schreurserve, kom ik allerlei afval tegen wat niet op straat hoort. Zoals: lege pakjes sigaretten, lege pizzadozen, verpakkingsmateriaal van bepaalde food-ketens, plastic flesjes en blikjes al dan niet platgetrapt met en zonder statiegeld. Glazen bierflessen, zonder statiegeld, waarvan de inhoud 25 cl. is, kan zo in de glasbak. Zet er statiegeld op.
Nascheiding wordt geadviseerd dit betekent ook dat de grijze container vaker aan de straat staat. Dit zijn extra kosten voor de consument. Nascheiding bevordert minder besef van zuinig zijn met het milieu, deponeer het maar in de grijze container. Wij gunnen onze kinderen toch ook een schone wereld, verbeter de wereld en begin bij jezelf. Het pmd-afval moet zichtbaar zijn in de plastic zak. Als het pmd-afval niet zichtbaar is in de plastic zak wordt de gehele inhoud verbrand. Doodzonde. Alle mensen die het verpakkingsmateriaal wel in een goede doorzichtige plastic zak doen vinden dit niet correct. En dan heb ik nog niet eens gehad over de sigarettenpeuken, wietzakjes en lege aanstekers. Die lege aanstekers hebben hun naam wel mee, weggooi-aanstekers.
Pierre Ruijter


Los het probleem eens een keer op van het illegale stort naast de stortcontainer. Stuur je een melding naar de gemeente Enschede krijg je bericht dat ze het ontvangen hebben. Daar blijft het bij. Maak je melding bij handhaving duurt het twee dagen voordat ze vanuit de auto zitten te kijken omdat het al is opgehaald door de reiniging, maar wij als bewoners zitten elke dag tegen rotzooi aan te kijken.
Rene Bolhaar


Wat afval betreft is mijn mening dat je beter aan nascheiding kunt doen. Hoe vaak worden ladingen plasticafval afgekeurd omdat er "rommel" tussen zit. Dan moet het de oven in en dat is niet de bedoeling. Voorscheiding zou goedkoper zijn, maar als er een lading afgekeurd wordt dan kost het ook geld. En door het afkeuren zijn we tevens de grondstoffen kwijt!
Henk Vogelzang


Er is binnen het afvalbeleid van Diftar één persoon die het helemaal ziet zitten en dat is de grote man achter Diftar. Walter ken ik persoonlijk. Het is niet te bevatten hoe men in Enschede en elders met het afleveren of dumpen van afval omgaat. Veel containers worden niet of slecht geleegd en dan dumpt men maar de zooi naast de container. Hopelijk doorziet men ooit eens, dat het dumpen op deze manier niet kan. Je zal maar in het weekend of op zon- en feestdagen naar de gedumpte zooi moeten kijken.
Klaas Dragtstra