Naomi van der Linden: ''Het is natuurlijk prachtig, al die brutale, ondeugende oplossingen en regels waar Floor mee komt.''
Naomi van der Linden: ''Het is natuurlijk prachtig, al die brutale, ondeugende oplossingen en regels waar Floor mee komt.'' Foto:

'De grote kracht van De regels van Floor is de herkenbaarheid'

Naomi van der Linden is een vrouw met vele talenten. Twente leerde er al twee (zingen en acteren) kennen tijdens Hanna van Hendrik, het theaterspektakel op de voormalige vliegbasis Twenthe. Twee andere kwaliteiten, theatermaken en regisseren, komen naar voren in De regels van Floor, de familievoorstelling op vrijdag 19 mei in het Wilminktheater naar de zeer populaire jeugdboeken van Marjon Hoffman.

ENSCHEDE - In het leven van de 11-jarige Floor gaat alles volgens plan. Oké, er komt best een grote verandering aan: Floor gaat na de zomervakantie naar de middelbare school. Maar ze gaat samen met beste vriendin Margreet. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan heeft haar vader een verrassing. Hij wil met het gezin verhuizen naar een dorpje aan de grens met Duitsland. En daar zitten Floor en haar broer dus helemaal niet op te wachten.


Floor probeert grip op haar chaotische gezinsleven te krijgen door zelf leefregels te verzinnen bij de belangrijkste (levens)vragen. ''De voorstelling gaat over familie", zegt Naomi. "Mensen die je laten zuchten, maar waar je ook van houdt. Ik denk dat elk gezin zich wel herkent in sommige delen van dit verhaal. Die herkenbaarheid is ook de kracht van De regels van Floor."

De voorstelling is volgens haar ook een parodie op gezinnen van deze tijd. ''Vader wil zichzelf reïnventen. Moeder wil coachen. Iedere ouder is aan het zoeken: wanneer wil ik tijd voor mezelf, wanneer is er tijd voor het gezin? Wanneer doen we wat wij willen en wannneer wat de kinderen willen? Ik denk dat De regels van Floor daarom ook voor volwassenen heel leuk is om te zien."

Hoe staat Naomi zelf in dit verhaal? "Haha, ik ben nog niet aan het coachen, maar ben wel weer een boek aan het lezen over hoe ik meer kan halen uit mijn tijd."

'zowel een familie- voorstellingals een musical'


Een bijzondere uitdaging voor de regisseur was het laten zien van de 'binnenwereld' van Floor, haar gedachten. "Ik heb geprobeerd die binnenwereld te laten zien met muziek. Dat kan natuurlijk niet in een boek, theater is hier echt een meerwaarde. Rutger de Bekker, die de vader speelt, heeft ook de muziek gemaakt. 'Floor' is dus zowel een familievoorstelling als een musical."

Floor is de enige is die ook rechtstreeks het publiek aanspreekt. "Ja, we gaan, zoals ze dat noemen, door de vierde wand heen'', zo laat Naomi weten.

Afbeelding