De film Dalva draait in Concordia (Foto: Stephanie Branchu)
De film Dalva draait in Concordia (Foto: Stephanie Branchu) Foto: stephanie branchu

‘Dalva een verpletterend regiedebuut’

Algemeen

Concordia op de Oude Markt heeft weer nieuwe films. Zoals de prijswinnende film Dalva.

Dalva: verpletterend debuut over meisje dat anders is dan andere meisjes

De 12-jarige Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere 12-jarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die alom geprezen wordt voor de subtiele en oprechte manier van verfilmen van het shockerende onderwerp. De film won onlangs de publieksprijs op het Internationale Film Festival in Rotterdam.

Princess: innemend en authentiek drama over een jonge tippelaarster in Rome

Princess is een 19-jarige zelfverzekerde immigrante die haar geld verdient met tippelen in de bossen rondom Rome. Op een dag ziet ze een man paddenstoelen plukken en biedt haar diensten aan, maar daar wil hij niets van weten. Weken later, als ze elkaar weer tegenkomen, zoeken ze, nieuwsgierig naar elkaar, toenadering. De film lijkt misschien een zwaar drama, maar is vooral licht van toon, met humoristische momenten. En authentiek, mede dankzij de hoofdrol van Glory Kevin, die zelf ook ooit als sekswerker werd geronseld.

Natural History of Destruction: imposante documentaire op 4 mei

Op de avond van de dodenherdenking is om 20.45 uur een nieuwe documentaire te zien van Sergei Loznitsa. Tijdens een uit de lucht gefilmd nachtbombardement lichten ver daaronder de explosies op. Er zit schoonheid in de beelden van verwoesting, die het hart vormen van deze volledig uit archiefmateriaal opgebouwde documentaire over luchtbombardementen. Inspiratie voor zijn film is de gelijknamige essaybundel van W.G. Sebald, waarin het gebrek aan aandacht wordt gehekeld voor de burgerslachtoffers van de massale geallieerde bombardementen op Duitse steden tijdens WO II.

Blue Jean: met nabespreking

In het Engeland van 1988, probeert gymlerares Jean uit alle macht geheim te houden dat ze lesbisch is. Wat het extra moeilijk maakt is dat de regering van Margaret Thatcher probeert om een wet in te voeren die de acceptatie van homoseksualiteit op scholen bemoeilijkt. De komst van een nieuwe leerling die ook lesbisch blijkt te zijn, brengt Jean’s zorgvuldig afgeschermde dubbelleven aan het wankelen. Blue Jean, die hoog scoort bij publiekspolls, is deze week als voorpremière te zien in de maandelijkse Cinementaalreeks. De film wordt ingeleid en nabesproken met Freerk Jager van het COC Twente-Achterhoek. Hij gaat in op hoe open je op het werk kunt zijn over je homoseksuele geaardheid.