Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Koningsdag

Algemeen

Een paar dagen van bezinning staan voor de deur. 4 mei is nog steeds hard nodig en 5 mei dus ook. Om het weer 6 mei te laten worden en 7 mei.
Gezien de inflatie en de moordzucht van Poetin is het wellicht een idee om niet twee minuten stil te zijn, maar drie minuten.
Nog beter, vier minuten stilte op 4 mei.
En als ik dan toch aan 4 mei denk, dan kom ik vanzelf bij de Russen terecht, want kan iemand mij vertellen waarom ik een Rus in mijn Giro-ploeg kan kiezen? Waarom een Rus Wimbledon kan winnen? Waarom worden alle Russische sporters niet in de ban gedaan? Zou een goed signaal zijn, toch. Waarom stopt Heineken niet in Rusland?
Maar goed, door Vlasov heb ik een streep gezet. Sobrero klinkt veel vrolijker. Kan tijdrijden en klimmen dacht ik. En een Italiaan. Je moet wel een Italiaan opstellen vind ik, in de Ronde van Italië. Evenepoel uit België ook. Daar zit muziek in. Net als bij Bulls on Parade. Ook uit België.
Ze stalen de show bij Rocks op Koningsdag. Eigenlijk was de show eerder al gestolen door Lynn & the Rattlesnakes, Black Battle Riot en Splinter, maar ach, wat geeft het. Koningsdag was super. Het brengt saamhorigheid. Daar zou Den Haag geld in moeten stoppen in plaats van in elektrische auto’s.
Twee keer Koningsdag! Wat? Zes keer! Gewoon op de laatste donderdag in mei Koninginnedag vieren en op de laatste donderdag in juni Amaliadag! Gaan we na de vakantie lekker verder met Alexiadag op de eerste donderdag in september en met Arianedag op de eerste donderdag in oktober.
Houden we de eerste donderdag in november over voor Beatrixdag, omdat de kroonprinsesjes op zijn.
Zes keer een Koningsdag in een jaar, hoe mooi is dat? Goed voor de economie, goed voor de sociale contacten en goed voor de gezondheid.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Piet staat voor Passie In Elke Tekst. Bestel zijn boek Kollum via assink@home.nl. Teams voor de Pindacup kunnen zich hier ook aanmelden.

Column Hans Assink