Afbeelding
Foto: Shutterstock

Kloof randstad - regio

Laat de regio zich wegzetten als een achtergesteld gebied? Volgens Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant: "Rechtse clowns houden de fictie in stand." Slaat hij hier de plank niet volledig mis? 

Voorbeelden van de alsmaar groter wordende kloof tussen de randstad en de regio zijn de stikstofcrisis, de parlementaire enquête over de gasboringen in Groningen en de schade-afwikkelingen na de overstromingen in Zuid-Limburg. 

Bij het landelijk openbaar vervoer wordt steeds bezuinigd door het opheffen van buslijnen en kleine veerponten in de regio, maar niet in de randstad. Schoolkinderen en ouderen zijn daar de dupe van. 

Jarenlang wordt er gesproken over de trein- en wegverbinding tussen Zwolle en Enschede waar wel wat aanpassingen aan zijn gedaan maar in de volksmond nog steeds "karrensporen" worden genoemd. 

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten pleitte het CDA voor een gemeenschapsfonds voor het behoud van de leefbaarheid in dorpen. Met zo’n fonds kun je bekijken: welke bibliotheek, welk kleine theater, verenigingen en welk café kan ik openhouden? Op die manier kun je ervoor zorgen dat dorpen weer floreren. Het zou niet alleen gefinancierd worden door de overheid maar ook met inzet van de bevolking. Het heeft het CDA niet kunnen redden, maar hebben ze wel gelijk? 

Uit onderzoek van het AD en het agrarisch weekblad Nieuwe Oogst onder zo'n 2000 burgers en boeren bleek dat bijna 60 procent van de Nederlanders en ruim 85 procent van de boeren een kloof tussen regio en randstad zegt te voelen. Uit deze resultaten blijkt dat met name boeren totaal geen vertrouwen hebben in de landelijke politiek wat geuit wordt uit door de vele demonstraties van de betrokkenen. 

Het overgrote deel van de boeren en burgers vindt dat de politiek beter zou moeten luisteren naar de zorgen van de regio. Blijft het vechten tegen de "bierkaai”?

Volgens velen diept de problematiek van dit moment de kloof tussen Randstad en regio alleen maar verder uit.  De stadse mensen uit de randstad vinden de wolf in Nederland prachtig, (ja, hij komt daar toch niet voor), maar in Drenthe en Overijssel schieten ze hem het liefst af. 

Uit de onlangs gehouden verkiezingen van de provinciale staten blijkt dat de regio mee wil beslissen over zaken die in hun regio aan de orde zijn. Daarmee behaalde BBB een monsterscore, echter niet alleen in de regio, maar in het hele land, ook in de Randstad. Hiermee blijkt dat het ongenoegen in het hele land voorkomt en men de koers van het huidige kabinet niet de juiste vindt. 

Gelukkig is onze democratie nog steeds springlevend. Is er meer wederzijds begrip nodig om de kloof Randstad-Regio te dichten? Wat moet er gebeuren? 

Graag uw mening.


Reacties Politie-inzet

Meer politie, oké is een mogelijkheid, maar misschien efficiënt inzetten. Kun je ook ver mee komen.
Henk de Vries


Ik heb het altijd vreemd gevonden dat de politie zoveel menskracht moet inzetten bij voetbalwedstrijden. Is het niet de eerste taak van de politie om burgers te helpen, te beschermen en "boeven te vangen"? We komen al zoveel agenten te kort voor dit soort zaken. Voetbalclubs willen zelf voetbal organiseren en verdienen daar geld aan. Zorgen voor veiligheid op straat onder hun supporters lijkt mij daarom hún eerste verantwoordelijkheid (hoe ze dat regelen maakt mij niet uit), waardoor er veel minder gebruik hoeft te worden gemaakt van politie bij wedstrijden. Daardoor is er meer tijd om te werken aan zaken voor algemeen belang.
Gelske Beekhoff


Meer zwart groen, dacht altijd dat het geel was. Als we teruggaan in de tijd was er meer zichtbare politie op straat, en wat deden ze toen, controleren of bromfietsen opgevoerd waren, kinderen die aan het voetballen waren wegsturen. Of Controleren of je niet op het gras liep! Tegenwoordig zijn de problemen totaal anders en is meer gericht op mensen die door wat voor een reden zich onttrekken aan de belastingplicht! Hierdoor is een politieagent een belastingambtenaar geworden. Ben dus wel voor dat de politie meer een adviserende taak heeft en daardoor meer zichtbaar moet zijn.
Henk Vogelzang.