Politie - inzet

Wekelijks worden honderden manuren politie-inzet gevraagd bij voetbalwedstrijden. En ondanks die inzet loopt het nog regelmatig uit de hand. En wat dacht u van de enorme politie-inzet bij demonstraties en bij relletjes wanneer een of ander land een voetbalwedstrijd heeft gewonnen.  

En om relletjes bij de kermis in Amsterdam te voorkomen wordt extra politie ingezet en worden toegangspoortjes geplaatst. En dat terwijl er een groot tekort aan politie is.

Gevolg van een en ander is dat de politie keuzes moet maken en de wijkagent, met zichtbaarheid op straat, schiet er bij in. 

Al in 2012 werden er in de gemeenteraad vragen gesteld over het tekort aan wijkagenten in Enschede. Na de landelijke reorganisatie van de politie in 2013 zou dat op orde zijn. Toen bleek dat dit niet waargemaakt werd zijn de vragen in 2015 herhaald en, ik kan u uit de droom helpen, het is nu nog niet op orde. En onlangs bleek dat volgens de afgesproken verdeelsleutel het Oosten 1000 agenten te kort komt en Amsterdam 1300 agenten te veel. Vlak na deze berichtgeving heeft burgemeester Bleker van Enschede aangegeven geen politiepersoneel meer uit te lenen aan andere korpsen.

Nog niet zo lang geleden kwam naar buiten dat 1500 strafzaken bij OM Oost-Nederland werden geseponeerd. omdat er een tekort aan politie is, aan medewerkers van het OM en aan rechters. Weliswaar zijn het eenvoudige misdrijven zoals diefstallen, verkeerszaken en bezit van hennep. Deze zaken lagen al meer dan anderhalf jaar op de plank. Maar… het zal de inbraak in uw woning maar geweest zijn.

En wat zijn de gevolgen van dat seponeren van strafzaken? Nog meer inbraken, want je wordt toch niet vervolgd?

Het seponeren van strafzaken werkt criminaliteit bevorderend en werkt dus averechts volgens deskundigen. En dit alles staat in schril contrast met de enorme politie-inzet bij voetbalwedstrijden, demonstraties en bij andere evenementen.

Dus u begrijpt het al, de vraag aan u: waar moet de politie zich op richten? Het recht op demonstreren is een groot goed, en…u wilt uw voetbalwedstrijd ook niet missen.

Maar wat moet er nu gebeuren? Ja, meer politie, maar dat roepen we al jaren!!

Wat zou u doen in zo’n situatie? Procedures verkorten? Seponeren? Geen politie bij sportevenementen? Of geen supporters van de uitspelende vereniging, zoals nu al gebeurt bij Cambuur of helemaal geen supporters bij sportwedstrijden? Of het recht op demonstreren inkaderen? Het is een moeilijk thema, maar doorgaan zoals nu, is dat wat u wilt?

Graag uw mening over dit onderwerp!

Reacties Zorg

Werken in de zorg. Bij veel zorgverleners, dus ik bedoel de handen aan het bed, wordt dit gedaan door mensen die een roeping hebben om met mensen om te gaan. Het salaris is belangrijk maar niet de hoofdzaak! Ze gaan kapot aan de onzinnige administratie en de tijdsdruk. Henk Vogelzang 


De tand, destijds, deed minder pijn. Evertjan Hannivoort 


Hoe zou u de zorg organiseren? Mooie open vraag. Zou wel het deel ‘fraude en gesjoemel met zorggeld en inzet van niet gecertificeerd/onbekwaam personeel’ uit de reactie willen laten. Op basis van mijn ervaring is dit namelijk iets wat lokaal kan en moet worden opgepakt. Heb me daar tijdens mijn raadsperiode mee bezig gehouden. Doe dat waar kan nog steeds. De verantwoordelijken binnen de gemeente Enschede leken daar echter geen prioriteit aan te willen geven. Dit juist hebben afgeschoven naar externe samenwerkingsverbanden. Zie in dat kader ook de journalist Jan Colijn waar veel mee is gedeeld. Die er ook nog steeds bovenop zit.

Maar hoe ik de zorg zou organiseren. Laat ik beginnen te stellen dat de marktwerking (ook) binnen de zorg compleet is doorgeslagen. Daar komt bij dat wordt aangegeven dat er een groot tekort is. Terwijl de zorgopleidingen vol zitten en vervolgens na de opleiding en aan het werk stapt 40% van de zorgmedewerkers op vanwege de belabberde werkomstandigheden.
Nationalisering: Een reden om van ‘het ziekenfonds' af te stappen was dat de kosten ervan uit de hand dreigden te lopen omdat veel zware gevallen ten laste van het fonds kwamen en de inkomsten achterbleven. Omdat een tweedeling tussen particulier- en ziekenfondsverzekerden in de maatschappij dreigde werd in 2006 de Zorgverzekeringswet ingevoerd. Daarbij moest men zich verplicht aanmelden bij een particuliere zorgverzekeraar voor een basisverzekering. Inmiddels is echter dit verzekeringsstelsel verworden tot een ondoorzichtig oerwoud. Van de verwachte besparingen op de zorgverzekering door marktwerking is niets terechtgekomen. De zorgverzekeraars zijn macht-instituten geworden die de gezondheidszorg voor velen onbetaalbaar maken en een goede behandeling onbereikbaar.

Het grootste (financiële) probleem zit op basis van mijn beoordeling ook niet bij de zorgverleners. Het zit bij de verschillende managementlagen en (lobby)clubs. Om de oplopende kosten te dekken is er onder meer besloten tot een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage die heeft geleid tot meer zorg mijden. Hier moet een einde aan komen. Het leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten en een onnodige schuldenlast. Zorg moet toegankelijk zijn en blijven voor iedereen die het nodig heeft. Zorggeld moet worden besteed waar ze voor bedoeld is: de zorgverlening. Indirecte kosten moeten worden teruggebracht.Tweedelijns (specialistische) zorg komt wat mij betreft alleen in beeld als men wordt doorverwezen door de eerstelijns zorg (huis-/tandarts en soms ziekenhuis). De verdere hulpverlening moet, net als in de Jeugdzorg, als uitgangspunt krijgen: één huishouden één plan.

Ik ben ook voorstander van preventieve kuuroorden om langdurige uitval te voorkomen. Een door de overheid beheert kuuroord, dat ook dient als opleidingsinstituut kunnen zijn. (reactie is ingekort, lees de volledige online) Erwin Versteeg


Uit ervaring en zelf afkomstig uit artsengezin, wel eerlijk, weet ik hoe vreselijk crimineel en corrupt het algehele zorgsysteem in Nederland is. Je gelooft je oren en ogen niet, zum Kotzen. Jan - Hein Groot