SIVE viert Internationale Vrouwendag op 8 maart.
SIVE viert Internationale Vrouwendag op 8 maart.

SIVE viert Internationale Vrouwendag op 8 maart

Algemeen

SIVE (Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede) viert op woensdag 8 maart  Internationale Vrouwendag in de centrale bibliotheek..

Enschede - De Internationale Vrouwendag start om 12.30 uur bij SIVE met een lunch en een Inspirerende Ontmoeting met de Enschedees-Syrische Yasmin Haidar. “Yasmin heeft een mooi boek geschreven over hoe ze eens in Syrië leefde en nu in Nederland in vrijheid woont. Zij vertelt onder meer over het zoeken van een identiteit vanuit twee werelden, de Syrische en de Nederlandse. Haar boek heet ‘Een brug naar veiligheid’. Op 8 maart vieren we de verworven rechten en vrijheden van vrouwen. Verder geven we aandacht aan emancipatie en demonstreren we voor verdere verbeteringen van de positie van vrouwen. Emancipatie is namelijk nooit klaar. Thema van de Internationale Vrouwendag is dit jaar: Leven in vrijheid’’, aldus SIVE.

De dag wordt van 12.30 tot 18.00 uur gehouden in de bieb aan de Pijpenstraat. Deelneemsters ontvangen bij aanmelding een bon voor de dansvoorstelling Majka bij Concordia: In de dansvoorstelling Majka onderzoekt choreograaf Sandra Kramerová de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid. Ook zjn er workshops: ‘In vrijheid zingen’ door Janina Stopperka, ‘Vogels en Vlinders Schilderen’ door Luz Jimenez, ‘Contact maken door verhalen te spelen’ door Carole van Ruitenbeek en ‘Vrouwen en Vrede’ door werkgroep Vrouwen voor Vrede Enschede. De workshops zijn gratis te volgen. Aanmelden verplicht. Wethouder Arjan Kampman reikt de Brigit Sijmons Award aan de meest inspirerende vrouw van Twente uit. Wereldvrouwenkoor The SISTA’S treedt aan het eind van de middag op. De dag wordt afgesloten door het vluchtverhaal van Katja Bassova. Katja vertelt hoe zij voor haar studies in 1993 van Oekraïne naar België reisde, en hoe zij deze reis vorig jaar gedwongen weer moest maken. Om 19.30 uur draait in Concordia Enschede de film It’s Raining Women van Mari Soppela, met een nabespreking met Janke Smit van SIVE en raadslid PvdA Yara Hümmels.