Niels en Sven ontvangen onderdelen. (Foto: Marten van den Brink)
Niels en Sven ontvangen onderdelen. (Foto: Marten van den Brink) Foto:

Ontwerp nieuwe zonneauto is klaar

Het Solar Team Twente zit niet stil, zegt Daan van Haren. Op woensdag 8 maart wordt het ontwerp van de nieuwe zonneauto onthuld. Dar gebeurt in de Grolsch brouwerij.

Enschede -  Het Solar Team Twente staat aan de start van de productiefase. "Iedere dag komen er onderdelen vanuit het hele land binnen. Zodoende kunnen we de mechanische constructie - 'de mock-up' - beetje bij beetje, steeds verder opbouwen. Dit verloopt vooralsnog spoedig en we verwachten dan ook de mock-up voor begin maart nog af komt. De mock-up zal gebruikt worden om de mechanische en elektrische systemen te testen en door te ontwikkelen. Tegelijkertijd zullen onze aerodynamica ingenieurs beginnen met de eerste externe productie bij Stork in Hengelo. Hier richten zij zich focussen op de mallenbouwfase die als voorbereiding dient op de productie van de aerodynamische buitenkant van de auto. Dit alles betekent dat de ontwerpfase er definitief op zit en dat dus ook al bekend is hoe de auto er uit gaat zien. De periode zal daarom worden afgesloten met het grote onthullingsevenement; de 'ontwerppresentatie' welke plaatsvindt op 8 maart'', aldus Daan van Haren

Tijdens de ontwerppresentatie wordt het nieuwe ontwerp en de bij de auto horende autonaam onthuld. "Onze ingenieurs hebben de afgelopen zes maanden hard gewerkt om de nieuwste technologieën in het hyper-innovatieve ontwerp toe te passen. Denk hierbij aan de nieuwste soorten accu- en zonnecellen. Daarnaast is er ook gekeken naar optimalisaties in de mechanische componenten om een nog aerodynamischere, lichtere auto te ontwerpen dan vorig jaar'', aldus Van Haren. Ingenieur Tim Roossink vult aan: "Om de concurrentie achter ons te houden is het essentieel om iedere editie weer opnieuw te blijven ontwikkelen en de grenzen van de techniek op te zoeken." 

Op 22 oktober dit jaar zal het team - voor het eerst in vier jaar - weer aan de start staan in Darwin, om mee te doen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Door de coronacrisis in 2021 werd de race destijds verplaatst naar Marokko. Chef logistiek Roos Uijthof: "De kennis van Australië is natuurlijk aanwezig, maar het is al wel weer even geleden. Ook zijn de tijden natuurlijk heel erg veranderd en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee." 

De voorbereidingen op Australië zijn in volle gang. Zo is Roos druk bezig met transport van de auto en vliegtickets voor het team te regelen. "Dat blijkt niet altijd even makkelijk. Door de wereldwijde overspannen markten zijn de vliegtickets en transportkosten veel duurder dan voorheen. Het is dan ook een uitdaging om de reis rond te krijgen met de begroting." Maar ook andere zaken zoals het samenstellen van een goed raceteam houden op dit moment de teamleden bezig. Van Haren: "Maar al met al gaat het goed met het team. De teamleden ontwikkelen zich razendsnel tot professionals en de onderlinge samenwerkingen lopen steeds soepeler. Er wordt veel progressie geboekt.''


'het is essentieel om de grenzen van de techniek op te zoeken
Afbeelding