Huub Stapel: ''Laatst heb ik mijn zoons gevraagd: hebben jullie een leuke jeugd gehad? Ze zeiden gelukkig volmondig: had niet beter gekund.'' (Foto: Bram Willems)
Huub Stapel: ''Laatst heb ik mijn zoons gevraagd: hebben jullie een leuke jeugd gehad? Ze zeiden gelukkig volmondig: had niet beter gekund.'' (Foto: Bram Willems) Foto: BRAM WILLEMS PHOTOGRAPHY

Familiegeschiedenis Huub Stapel zet alles op scherp

Acteur Huub Stapel staat op woensdagavond 15 maart in het Wilminktheater in Enschede met zijn nieuwe solovoorstelling: Alleen Familie. De kritieken zijn al even positief als bij zijn vorige solo's.

ENSCHEDE - De nieuwe voorstelling vindt zijn oorsprong in het televisieprogramma Verborgen verleden, waarin Huub (67) te zien was. Daar bleek dat zijn vader aan het begin van de oorlog lid werd van de NSB. Een bijzonder verhaal, waar thuis nooit over gesproken werd. Tegelijkertijd herinnert Huub zich 'een fantastische vader'.

Hij vroeg cabaretier Jan Beuving (40) om de tekst te schrijven van Alleen Familie, inclusief een aantal liedjes. ''Ik wilde dat een jong iemand de tekst zou schrijven. Jan schrijft zo tranentrekkend mooi. Naast mijn eigen familieverhaal en de liedjes zijn er ook conferences over familiesituaties waar we bijna allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Een familieweekend bijvoorbeeld.”

Met het thema familie ligt er veel voor het grijpen. "Het gaat over armoede, recht en onrecht, de geschiedenis, wie goed en wie fout was. Mijn ouders hielden ontzettend veel van elkaar en van ons, hun kinderen. Ook mijn talent komt uit de familie: mijn vader kon heel mooi meerstemmig zingen, mijn moeder droeg vaak gedichten voor; ze kende er wel honderd uit haar hoofd. Ze hielden van taal, net als ik. Dus het lag misschien wel voor de hand om het na de liefde en het huwelijk over familie te hebben.”

Jan Beuving zag ook onmiddellijk de potentie. Want het is een gemene deler: iedereen heeft familie, niemand wordt zonder geboren. En er is natuurlijk Huubs familieverhaal, dat alleen maar beter werd toen er nog meer informatie boven tafel kwam. "De voorstelling is door mijn eigen verhaal diverser geworden, persoonlijker. Het gaat meer de diepte in. Ik ben zelf een sentimentele draak, dus bij de eerste lezing moest ik best even slikken van ontroering."

De familiegeschiedenis van de Stapels - afkomstig uit Tegelen, Limburg - werd flink opgeschud door Verborgen verleden. "Ik ging naar het archief en uit het dossier dwarrelde de inschrijving van mijn vader bij de NSB. Ik herkende zijn handschrift meteen. Nou gaan we het krijgen, dacht ik, straks blijkt nog dat hij mensen heeft verraden, of erger. Nu blijkt mijn geweldige vader, die ik zo hoog heb geacht in mijn opvoeding, een monster in de oorlog te zijn."

'Mijn geweldige vader blijkt een monster in de oorlog te zijn'
Afbeelding