Afbeelding
Foto: Shutterstock

Windturbines en zonneparken

In 2015 werd het klimaatakkoord van Parijs gesloten. Op grond hiervan stelde Nederland een landelijk klimaatakkoord op en ook gemeentes moesten aan het werk. In 2017 is in Enschede het project “Enschede Wekt Op” gestart. Het was een bijzondere samenwerking tussen de gemeente, de lokale omroep en de regionale krant. Doel was om van de burger mee te laten praten over duurzaamheid en met de naar voren gebrachte inbreng input te leveren voor de op te stellen energievisie. Het resulteerde in een nominatie voor de Galjaardprijs, een prijs voor nieuwe vormen van overheidscommunicatie. 

Eind 2021 was het dan zover. Na een aantal concepten en wijzigingen ging de gemeenteraad uiteindelijk akkoord met de energievisie. In deze visie is sprake van windturbines tot een hoogte van 35 meter. Grote windturbines van 200 meter werden in deze energievisie uitgesloten totdat er uitsluitsel komt over het onderzoek dat de GGD en het RIVM uitvoeren met betrekking tot gezondheidsrisico's van hoge windturbines (rapportage wordt in 2023 verwacht). 

De Twentse gemeentes hebben samen met provincie en waterschappen naar aanleiding van het Landelijk Klimaatakkoord een Regionale Energiestrategie opgesteld. De Twentse gemeenten moeten in 2030 1,5 TWh aan duurzame elektriciteit produceren. Prachtige notities, maar dan nu de praktijk: Deze energie moet voor 60% komen van windturbines en voor 40% van zonnepanelen. Maar waar? Waar moet Enschede windmolens en zonnepanelen plaatsen. Langs de snelwegen, kanalen of langs het spoor? In het buitengebied? Op de daken? Zonnepanelen op daken zijn al wel geaccepteerd en de eerste zonneparken worden al gerealiseerd. En er loopt een onderzoek naar zonnepanelen bij grote parkeerterreinen. Maar ja, de windturbines dat ligt toch wat gevoeliger. 

Hoe kijkt u aan tegen de horizonvervuiling, geluidshinder, slagschaduw? Vindt u deze bezwaren terecht, of zegt u het zijn drogredenen. En in uw achtertuin? De gemeente Twenterand opperde om de windturbines in zee te plaatsen en daarmee aan haar gemeentelijke verplichting te kunnen voldoen, maar kreeg lik op stuk. En, denkt u dat het plaatsen van zonneparken en windturbines een gunstige invloed heeft op de op dit moment torenhoge energieprijzen. En denkt u dat de te nemen maatregelen een werkelijke invloed hebben op de klimaatverandering?


Gaarne uw reactie!


Reacties 'Is Nederland, Enschede talkshow moe?'


Ben er wel een beetje klaar mee ja. Kan aan mij liggen maar (b)leek vroeger beter.
Jouke de Vries


Ja. Iedereen -zogenaamde ‘deskundigen’- moet overal wat van vinden. Oeverloos gewauwel.
Karin Vallen


Op tv is het mij echt te veel en zoveel BNers die opeens van allerlei zaken verstand zouden hebben......
Gelske van Beekhoff


De talkshows op de nationale t.v. zijn vooral propaganda kanalen. Kijk maar eens naar de gasten die er zitten. 80% is links of coalitie, 15% is het midden en 5% is echt rechts. Nee dat was bij de streekomroep 1Twente wel anders, maar helaas zijn de talkshows van 053 er niet meer.
Ronald van Dorland


Helemaal eens met Ronald van Dorland. Ik kijk overigens al 3 jaar niet meer naar de reguliere media.
Voor echt verdiepende gesprekken kijk eens naar https://denieuwewereld.tv, https://cafeweltschmerz.nl, https://deblauwetijger.com, https://eenoorlogreedsverloren.nl.
Rob Rillmann


Ik kijk de meeste talkshows niet meer, alleen Vandaag Inside, de rest is allemaal hetzelfde geneuzel.
Henk de Vries


Het aantal talkshows mag flink gereduceerd worden. Maximaal twee en dan met wisselende gasten. Een presentator die kritische vragen stelt en ook eens doorvraagt als om de vraag heen gedraaid wordt. Graag geen BNers. Die gezichten zie je al ruim voldoende. De onderwerpen mogen wel heel divers zijn. Niet in herhalingen vallen.
Joke te Wierike


Als een talkshow goed is zullen de kijkcijfers aantonen dat een ieder graag kijkt. Enkel, inmiddels zijn de talkshows geforceerde ‘politiek’ correcte propaganda gesprekken. Een platform voor de gewenste boodschap door rolmodellen wordt neergezet. Is de boodschap anders dat wordt deze talkshow (c.q. omroep) de nek omgedraaid middels boetes. Subsidies zijn in die zin enkel bedoeld als middels om de gewenste propaganda te verspreiden. De presentatie is ok in handen van mensen die enkel het gesprek sturen. Zie wat dat betreft ook het (politieke) gesprek met toenmalig ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers waarin presentatrices Natasja Gibbs en Nadia Moussaid stelden dat de staat Israël gelijk met Iran. Kijk een controverse neerzetten kan om het gesprek op gang te krijgen maar dit was puur de mening van het presentatie duo.
Erwin Versteeg


Beste mening vragers, Talkshows? Deze schrijf-show, met Enschedese meningen is veel minder vermoeiend. 

Erik Mulder


Vandaag Inside vind ik een geweldig programma.
Natalie Moes- van Hemert