Afbeelding

Gebitsproblemen

Algemeen

Veel dieren lopen rond met gebitsproblemen. Maar hoe herken je dat?
In de maand februari wordt hieraan extra aandacht besteed én ontvang je 10 procent korting op alle gebitsbehandelingen en producten.
Bikkel, een kat van 4 jaar, kwam bij ons op consult. Ze kauwde slecht tot nauwelijks op haar brokjes. Verder leek ze nergens last van te hebben volgens haar baasjes. Ze was nog even actief en speels. Tijdens het consult hebben we Bikkel volledig nagekeken. Haar tandvlees was een klein beetje ontstoken. Daarom is het advies om dentale röntgen foto’s te maken van het gebit, eigenlijk net zoals bij ons mensen, alleen is het verschil dat dieren onder narcose moeten hiervoor. Met röntgenfoto’s kunnen gebitsproblemen aan het daglicht komen, zonder dat dit aan de buitenkant van het gebit zichtbaar is. Daarom is het erg belangrijk dat dat gebeurt.
De eigenaren waren hiermee akkoord en zijn er röntgenfoto’s gemaakt van Bikkel haar gebit. Hieruit bleek dat er wel degelijk wat aan de hand was. Namelijk FORL, een erfelijke gebitsaandoening die alleen voorkomt bij katten. Dit is een erg pijnlijke aandoening, ondanks dat de kat soms geen pijn laat zien. In dit geval moesten twee kiezen getrokken worden. Bikkel komt nu elk jaar voor controle van haar gebit. Het kan namelijk zo zijn dat er in de toekomst mogelijk meer tanden of kiezen aangetast worden en deze getrokken moeten worden. Daarom houden we haar graag goed onder controle. Ook worden er dan weer röntgenfoto’s gemaakt. Ook bij honden komen gebitsproblemen voor. Denk bijvoorbeeld aan stinken uit de bek, ontstoken tandvlees of tandsteen.
Tanden poetsen is bij honden daarom ook echt aan te raden. Romeo, een Labrador van 5 jaar, stonk erg uit zijn bek en zijn eigenaren hadden moeite met het poetsen van de tanden. Tijdens het consult zagen we dat Romeo erg veel tandsteen had en door het tandsteen ontstoken tandvlees. Het is belangrijk dat dit tandsteen verwijderd wordt. bacteriën kunnen via de bloedbaan bij organen zoals het hart, de lever en nieren terecht komen. Hier kunnen de bacteriën ontstekingen en infecties veroorzaken die schadelijk zijn voor de werking van deze organen. Hoe vaak laat jij het gebit van je dier bij de dierenarts checken?  

Jetse Bakker

Column Mediscent