Margot Robbie speelt Nellie LaRoy in Babylon. (Foto: Paramount Pictures).
Margot Robbie speelt Nellie LaRoy in Babylon. (Foto: Paramount Pictures). Foto: Paramount Pictures

Films Babylon en All the Beauty and the Bloodshed in Concordia

Algemeen

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Babylon: ode aan de gouden jaren van Hollywood

De nieuwe film van de maker van La La Land speelt zich af in het Los Angeles van de jaren 1920, de ‘roaring twenties’. Het is de periode waarin de zwijgende films uit Hollywood glorieerden en rijkdom en decadentie niet op kon. Het was ook een periode waarin er veel veranderde. De film toont de overgang naar de geluidsfilm en de ondergang van filmsterren uit de stille periode. De hoofdrollen zijn voor Brad Pitt en Margot Robbie als jonge, ambitieuze actrice, die doorbreekt als nieuwe grote ster.

All the Beauty and the Bloodshed: winnaar Gouden Leeuw in Venetië

Dit jaar ging de hoofdprijs op het filmfestival in Venetië naar een documentaire. En dat is uitzonderlijk. Die docu is dan ook emotioneel, veelzijdig en maatschappelijk zeer relevant. De film portretteert de beroemde fotografe en activiste Nan Goldin en hoe zij erin slaagde de wereld een beetje te veranderen. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen scene waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis. De film volgt Goldin in haar de strijd tegen musea als het Louvre en MOMA om dat ‘bloedgeld’ niet langer te accepteren.

Trois Couleurs – Blanc: tweede deel uit Kieslowski’s geliefde trilogie

De komende weken is de Trois-Couleurs-trilogie van de Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski bij Concordia te zien. In Bleu, Blanc en Rouge refereert hij achtereenvolgens aan de drie idealen van de Franse revolutionaire periode: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Met deze week Blanc, in 1994 in Berlijn bekroond met Zilveren Beer voor beste regie. Kapper Karol gaat scheiden van zijn vrouw Dominique. Ook het eerste deel, Bleu, is nog te zien. Volgende week het derde deel: Rouge.

Best of IDFA on Tour: de beste docu’s op één middag

Het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam is één van de belangrijkste documentaire festivals ter wereld. Komende weken zijn drie prijswinnaars van de afgelopen editie te zien in een middagprogramma. Paradise, bekroond met de cinematografie-prijs, toont hoe klimaatverandering tot enorme bosbranden in Siberië leidde. Journey through our World (over het eerste coronajaar) en Apolonia, Apolonia zijn de andere bekroonde docu’s.