André Manuel speelt in 't Verborgen Theater. (Foto: Roger Cremers)
André Manuel speelt in 't Verborgen Theater. (Foto: Roger Cremers) Foto:

Manuel sluitstuk 't Verborgen Theater

Op dinsdag 17 januari speelt André Manuel zijn programma De Zieke Geest in Mystiek Theater in Enschede. En dat is tegelijkertijd de laatste activiteit van ’t Verborgen Theater. Peter Mense, de grote roerganger van het concept, trekt er na vijftien jaar de stekker uit. Geen cabaret meer elke tweede dinsdag van de maand. Maar wel een waardig einde van een tijdperk.

Enschede - Er zijn nog een paar kaarten voor André Manuels voorstelling De Zieke Geest.
Peter Mense (geboren in 1950) is er blij om. Het afscheid van ’t Verborgen Theater was wel heel treurig geweest als er geen kaarten waren verkocht.
Maar de finale raakt wel uitverkocht, het wordt toch een waardig einde van een tijdperk.

De loop eruit

Peter Mense ziet zich genoodzaakt om te stoppen omdat hij na corona constateerde dat de loop naar het theater er helemaal uit was. "Ik had Joop & Jessica gecontracteerd, in mei vorig jaar. Normaal betekende hun optreden al een uitverkocht huis, voor je de publiciteit zocht. Vorig voorjaar verkocht ik 42 kaarten. En dan heb je dus over Joop Visser, een absolute legende. De man van wie je nooit mag zeggen dat hij als Jaap Fischer een enorme carrière had gehad. Ik schaamde echt kapot. Toen dacht ik echt: ik haal de stekker eruit'', aldus Mense.

Café De Buren
Mense begon ’t Verborgen Theater in 2007, in café De Buren in Boekelo. De uitbaters, Gerold en Diana Beekman hadden hem gevraagd om de publiciteit te verzorgen voor een bandje dat er op zou treden.
Mense stelde de vraag waar ze dat bandje neer zouden zetten.
Toen ze hem de als opslag dienende achterzaal lieten zien, met een podium waar duidelijk decennialang de plaatselijke toneelvereniging had gerepeteerd, had hij maar één vraag: houden jullie van cabaret?

Elke tweede dinsdag in de maand

'de fantasie van Mense is enorm. hij is een groots verteller'

Hij noemde de ontdekte zaal ’t Verborgen Theater en programmeerde er vervolgens jarenlang elke tweede dinsdag in de maand een cabaretvoorstelling die vrijwel altijd uitverkocht raakte. André Manuel, Jandino Asporaat, Kees Torn, Nathalie Baartman, Wilftried Finkers, Henry van Loon. Jeffrey Spalburg, Pauline Cornelissen, Pieter Derks, Roué Verveer, Ernest Beuving, Daniel Arends, Kees van Amstel, Kees van Kooten, Micha Wertheim, Javier Guzman, Dorine Wiersma en vele anderen traden er op.

'Verborgen Bokaal'

Mense introduceerde de jaarlijks uit te reiken ‘Verborgen Bokaal’ voor het beste cabaretoptreden. Toen De Buren in andere handen kwam en het met de nieuwe uitbaters minder goed boterde, vond Mense voor zijn Verborgen Theater onderdak bij Theater Mystiek in Enschede.

Publiciteit

Mense is vermaard om zijn bruisende ideeën op het gebied van publiciteit. Een cabaretier die bij hem klaagde dat hij nog nooit de krant had gehaald, kreeg hij de dag erop op de voorpagina van de Tubantia. Daar stond het verhaal dat de cabaretier zijn voorstelling maar net had kunnen spelen omdat hij per ongeluk opgesloten was in de kleedkamer. Met gevaar voor eigen leven was de cabaretier uit het raam langs de regenpijp geklommen om het pand net op tijd via de hoofdingang te kunnen bereiken. De cabaretier had in het artikel zijn naam herkend, de situatie echter niet. Ten eerste had de kleedkamer geen raam waar je uit kon klauteren. Hij had ook helemaal niet opgesloten gezeten. Dat kon niet eens. De kleedkamer had geen deur, laat staan eentje die per ongeluk in het slot kon vallen. Bovendien, regenpijp? De kleedkamer bevond zich gewoon op de begane grond, recht achter het podium.

Verteller

De fantasie van Mense is enorm. Hij is een groots verteller. Met het sluiten van het Verborgen Theater hoeven we daar niet van verstoken te blijven.
Zijn boek met verhalen over de vijftien jaar dat hij platenzaak Geen Idee in Haaksbergen runde, ligt nog in diverse boek- en platenwinkels.
En desgevraagd zegt Mense dat het stoppen wellicht iets tijdelijks kan zijn. "Als de zus van Theo Maassen me belt dat ze een optreedplek voor haar broer zoekt, begin ik weer.''


Theater Mystiek, dinsdag 17 januari: André Manuel: De Zieke Geest. Aanvang: 20.30 uur. Einde van ’t Verborgen Theater.

Afbeelding